Uslijed koronavirusa ovo stanje uzrokuje više smrti nego sama pandemija

Uslijed koronavirusa ovo stanje uzrokuje više smrti nego sama pandemija

Uslijed koronavirusa ovo stanje uzrokuje više smrti nego sama pandemija
  • Objavljeno: Srijeda, 26.08.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

Već je svima poznato da koronavirus ima simptome respiratorne bolesti i najviše napada pluća, a čini štetu i srcu te vašem mozgu. Međutim, to nije jedina opasnost koja je došla s koronavirusom. Zbog načina na koji je pandemija koronavirusa utjecala na svijet, neka uobičajena stanja postala su opasnija, a to utječe na ljudske živote.

Naime, nove studije pokazuju da sve više pacijenata koji dožive iznenadni srčani udar, ne prežive, otkako je počela pandemija koronavirusa. Prema istraživanjima Instituta za srce Smidt na Cedars-Sinai, objavljenom u izdanju JACC-a u kolovozu 2020., osobe koje su doživjele srčani udar izvan bolnice usred pandemije koronavirusa imale su manju vjerojatnost preživljavanja nego prije pandemije koronavirusa.

Klikni na link ili sliku i saznaj razliku između korona virusa, alergije, gripe i prehlade?

No, treba uzeti u obzir da koronavirus ne čini srčani udar smrtonosnijim, odnosno da nije sam virus taj koji dovodi do većeg broja smrtnih slučajeva, nego je glavni krivac situacija u svijetu koja je nastala zbog koronavirusa. Autori studije otkrili su da postoje dva različita faktora koja su pridonijela povećanju smrtnosti zbog zatajenja srca izvan bolnica, a to su: produljeno vremena čekanja za hitne slučajeve i neizvršavanje kardiopulmonalne reanimacije prolaznika na pacijentu zbog straha od koronavirusa.

Rezultati se temelje na podacima o iznenadnoj neočekivanoj smrti u razdoblju od 1. ožujka do 31. svibnja 2020., a za usporedbu su se koristili isti datumi iz 2019. Prije pandemije koronavirusa, prosječno vrijeme čekanja kola hitne pomoći nakon srčanog udara bilo je 6,6 minuta, a usred pandemije taj se prosjek povećao na 7,6 minuta, a sa svakom minutom koja prolazi, smanjuje se šansa za preživljavanje.

Klikom na link ili sliku saznajte mogu li velike vrućine uništiti koronavirus!

Osim toga, tijekom 2019. godine više od 61% pacijenata koji su doživjeli izvanbolnički srčani udar reanimirani su od strane slučajnih prolaznika, a tijekom 2020. taj se broj smanjio na samo 51%, zbog straha od unošenja potencijalno smrtonosnog koronavirusa.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije