Isprobajte ovih 10 trikova za zdrave mačje zube!

Isprobajte ovih 10 trikova za zdrave mačje zube!

Isprobajte ovih 10 trikova za zdrave mačje zube!
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.10.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Odrasla mačka ima 30 trajnih zubi i njihovo održavanje nije nimalo lako. Kućne mačke ne mogu samostalno čistiti svoje zube, kao mi, jer najčešće ne mogu naći prikladnu zamjenu za žvakanje kao kost ili travu što bi u divljini učinile. Često se prilikom pregleda u veterinarskoj ambulanti mačkama otkrije upala desni (gingivitis) ili paradentoza s pokojim rasklimanim zubom. Iz tog razloga predlaže se održavanje dentalne higijene na dnevnoj bazi. Kako? Strpljivošću i predanošću treba pronaći način koji će Vašoj maci najviše odgovarati.

Reagirajte na vrijeme

Miris iz mačje usne šupljine koji podsjeća na miris ribe se smatra normalnim mačjim zadahom. Kod bolesti i promjena u usnoj šupljini, miris će se promijeniti i počet će zaudarati. Ako se ne reagira u tom trenutku i stanje se zapusti, zadah će postajati sve gori. Ostali simptomi mogu biti i pojačano slinjenje, otežano žvakanje hrane ili prestanak jedenja.

Godišnji pregled

Nažalost, dentalni pregled je nešto na što vlasnici često zaborave, a svakako bi trebao postati sastavni dio godišnjeg pregleda mačaka. Kao i kod ljudi, ako mačka boluje od nekog dentalnog problema koji se zanemaruje, može u konačnici dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Obavijestite veterinara o zamijećenim problemima

Ako primijetite da Vaša mačka ima loš zadah ili ste primijetili krvarenje iz desni (uobičajeno se može uočiti nakon jedenja dehidrirane/suhe hrane), obavijestite veterinara o tome prilikom pregleda. Sporadično krvarenje iz desni nije nužno znak za paniku ali, ako je u kombinaciji s lošim zadahom, tada je najčešće već potrebno čišćenje zubnog kamenca i eventualno vađenjem zuba/zubi koji su zahvaćeni promjenama.

Uvedite četkanje zubi kao dnevnu rutinu

Naravno da je jednostavnije krenuti s tom rutinom kod mladih mačića nego kod odraslih jer će često pružati otpor. Preporuča se čišćenje zubi započeti već s malim mačićima tako da se na prst stavi gaza na koju se može nanijeti zubna pasta namijenjena za mačke, te nježno protrljati po zubima i desnima. Može se kao trik kod starijih mačaka vrh gaze namočiti u vodu od konzervirane tune ili umak od vlažne hrane kako bi doživljaj čišćenja za mačke bio ugodniji.

Ako se uspijete dogovoriti s Vašom mačkom da čišćenje zubi postane svakodnevna rutina, vratit će Vam velikim bijelim osmjehom.

Naučite kako četkati zube

Na tržištu danas postoje paste za zube specijalno dizajnirane za mačke, s okusima kako bi im bile što ugodnije. Nemojte nikako pokušavati mački četkati zube sa svojom pastom jer, ako proguta zubnu pastu s fluoridom, može imati ozbiljnih zdravstvenih problema. Jednom kad se Vaša mačka navikne na okus paste možete joj podići gornju usnu i početi trljati zube gazom/četkicom i pastom.

Masirajte njihove desni

Promjene na zubima najčešće nastaju zajedno s iritiranim ili upaljenim desnima. Kako god održavali higijenu zubi, nemojte zaboraviti masirati i desni. Ne samo da ćete na taj način ubrzati ozdravljanje već ćete i osnažiti desni pa će mačka biti manje sklona problemima s desni u budućnosti. Zdravi desni bi trebali biti roze boje, a ne izgledati crveni ili iritirani.

Kvalitetna prehrana

Prehrana je slijedeći bitan faktor u održavanju zubi zdravima. Hranite svoju mačku kombinacijom suhe i vlažne hrane te ubacite ponekad i meso. Osim ribe, možete joj dodavati i govedinu i kunića.

Iako su u umjerenim količinama poslastice koje imaju ulogu i skidanja plaka dobre, nisu zamjena za četkanje zubi. Ako mački redovito čistite zube, tada takve poslastice mogu biti dobra dopuna njezinom kvalitetnoj prehrani. Pokušajte koristiti te zdrave grickalice kao nagradu za dobro ponašanje tijekom navikavanja mačke na čišćenje zubi.

Dajte im kost za žvakanje

Mačke su predatori pa tako dio njihove prehrane čine tvrde kost. Kosti trgaju kamenac na zubima i pomažu u održavanju zubi i desni zdravima. Obzirom da kućne mačke ne mogu birati način svoje prehrane može im se ponuditi sirova kost. Sirova kost je bolja varijanta od kuhane jer se teže raspada te ih mačka samo glođe. Treba biti oprezan s vrstom kosti pa tako bi bilo dobro izbjegavati svinjske, pileće i riblje.

Nemojte prekasno reagirati

Problemi sa zubima i desnima mogu biti povezani i s nekim drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima kronične naravi, npr. srca, bubrega, leukemija i dr. Obzirom da mačke imaju znatno viši prag tolerancije na bol i nelagodu, dešava se često da će vidljivi simptomi biti izraženi tek u napredovalom stanju. Preventivni pregledi, rutinirano četkanje zubi i desnih te dobra prehrana osigurat će Vašoj mački dug i zdrav život.

Za više informacija posjetite www.vetvision.hr!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije