Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prva pomoć kod želučano-crijevnih tegoba pasa i mačaka

Prva pomoć kod želučano-crijevnih tegoba pasa i mačaka

Prva pomoć kod želučano-crijevnih tegoba pasa i mačaka
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.06.2017.
  • Broj pregleda: 513
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljetno vrijeme je vrijeme roštiljanja i druženja s dragim ljudima na otvorenom. Kakvo bi to bilo druženje kad ne bismo poveli i svoje ljubimce s nama? Kakva bi to bila raskoš hrane na stolu kad ne bismo podijelili malo i s našim četveronošcima? Pa tko bi odolio tom molećivom pogledu? Daljnji scenarij ide ovako: poziv veterinaru jer se ljubimac ne osjeća baš dobro, već je nekoliko puta povratio a i stolica mu se malo promijenjena!

Za dobrobit ljubimaca ne biste trebali pokleknuti na tužne i hipnotizirajuće okice koje vas gledaju dok sjedite za raskošnim stolom. Pokušajte se držati uobičajenih prehrambenih navika ljubimaca kako ne biste izazvali probavne probleme poput proljeva, povraćanja, zatvora i trovanja. Sva hrana koja je začinjena, masna, pržena, pohana i pečena, kao i kolači, može izazvati takve probleme.
U svakom slučaju, kod navedenih stanja, u blažem obliku, možete pomoći ljubimcu na slijedeći način:
Povraćanje

Nemojte ljubimcu odmah nuditi vodu ili hranu nakon povraćanja. Ponudite malo vode nakon otprilike 1 sat. Ako to ne izazove novu iritaciju želuca i povraćanje, ljubimac može normalno nastaviti piti. Poželjno bi bilo u vodu dodati elektrolite u vidu gotovih pripravaka namijenjenih psima i mačkama kako bi nadomjestili izgubljene i potaknuli brži oporavak. Hranu ponudite 5 do 6 sati nakon prestanka povraćanja i to gastro-intestinal veterinarsku medicinsku hranu primjerenu osjetljivijem probavnom sustavu.

Proljev

Maknuti uobičajenu komercijalnu hranu i ponuditi gastro-intestinal veterinarsku medicinsku hranu koju bi trebalo nuditi još barem 5 dana nakon prestanka proljeva. Tako ćemo pomoći crijevima da se što brže oporave i regulirat će se adekvatna resorpcija vode u crijevima. S obzirom da u ovakvim stanjima dolazi do disbioze crijevne flore, dodavanje probiotika je više nego poželjno. Obavezno omogućite pristup svježoj vodi a ako žeđ nije prisutna, pokušajte nuditi i pridržati zdjelicu.

Zatvor

Lagana šetnja i masiranje trbuha pomoći će potaknuli rad crijeva. Često nudite ljubimca svježom vodom a hranu smanjite na minimum. Umjesto uobičajene hrane možete nuditi fermentirane mliječne proizvode (jogurt, kefir, ab kulturu) s kukuruznim pahuljicama ili palentom u malim i čestim obrocima. Davanjem parafinskog ulja na usta može ponekad pomoći prilikom zatvora. Nakon rješavanja problema preporuča se gastro-intestinal veterinarska medicinska hrana još 7 dana.

Trovanje

Ako ste vidjeli da je ljubimac nešto krivo pojeo što može izazvati trovanje (pa čak i nejestive stvari, a da nisu oštre), treba izazvati povraćanje. Za to se koristi 3% vodikov peroksid. U slučaju da imate medicinski ugljen, možete i to naknadno dodati kako bi se smanjila resorpcija toksina u crijevima. S obzirom da trovanje može izazvati razne zdravstvene probleme, čak i sa smrtnim posljedicama, preporuka je javiti se što prije u veterinarsku ambulantu kako biste na vrijeme krenuli s terapijom.

Za svaki gore navedeni problem, koji potraje duže od jednog dana, preporuka je javiti se u ambulantu kako bi stručno osoblje pomoglo vašem ljubimcu da se što prije oporavi!

Za više informacija posjetite www.vet-vision.hr!

Komentari

Najnovije

Najčitanije