Prva pomoć kod želučano-crijevnih tegoba pasa i mačaka

Prva pomoć kod želučano-crijevnih tegoba pasa i mačaka

Prva pomoć kod želučano-crijevnih tegoba pasa i mačaka
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.06.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljetno vrijeme je vrijeme roštiljanja i druženja s dragim ljudima na otvorenom. Kakvo bi to bilo druženje kad ne bismo poveli i svoje ljubimce s nama? Kakva bi to bila raskoš hrane na stolu kad ne bismo podijelili malo i s našim četveronošcima? Pa tko bi odolio tom molećivom pogledu? Daljnji scenarij ide ovako: poziv veterinaru jer se ljubimac ne osjeća baš dobro, već je nekoliko puta povratio a i stolica mu se malo promijenjena!

Za dobrobit ljubimaca ne biste trebali pokleknuti na tužne i hipnotizirajuće okice koje vas gledaju dok sjedite za raskošnim stolom. Pokušajte se držati uobičajenih prehrambenih navika ljubimaca kako ne biste izazvali probavne probleme poput proljeva, povraćanja, zatvora i trovanja. Sva hrana koja je začinjena, masna, pržena, pohana i pečena, kao i kolači, može izazvati takve probleme.
U svakom slučaju, kod navedenih stanja, u blažem obliku, možete pomoći ljubimcu na slijedeći način:
Povraćanje

Nemojte ljubimcu odmah nuditi vodu ili hranu nakon povraćanja. Ponudite malo vode nakon otprilike 1 sat. Ako to ne izazove novu iritaciju želuca i povraćanje, ljubimac može normalno nastaviti piti. Poželjno bi bilo u vodu dodati elektrolite u vidu gotovih pripravaka namijenjenih psima i mačkama kako bi nadomjestili izgubljene i potaknuli brži oporavak. Hranu ponudite 5 do 6 sati nakon prestanka povraćanja i to gastro-intestinal veterinarsku medicinsku hranu primjerenu osjetljivijem probavnom sustavu.

Proljev

Maknuti uobičajenu komercijalnu hranu i ponuditi gastro-intestinal veterinarsku medicinsku hranu koju bi trebalo nuditi još barem 5 dana nakon prestanka proljeva. Tako ćemo pomoći crijevima da se što brže oporave i regulirat će se adekvatna resorpcija vode u crijevima. S obzirom da u ovakvim stanjima dolazi do disbioze crijevne flore, dodavanje probiotika je više nego poželjno. Obavezno omogućite pristup svježoj vodi a ako žeđ nije prisutna, pokušajte nuditi i pridržati zdjelicu.

Zatvor

Lagana šetnja i masiranje trbuha pomoći će potaknuli rad crijeva. Često nudite ljubimca svježom vodom a hranu smanjite na minimum. Umjesto uobičajene hrane možete nuditi fermentirane mliječne proizvode (jogurt, kefir, ab kulturu) s kukuruznim pahuljicama ili palentom u malim i čestim obrocima. Davanjem parafinskog ulja na usta može ponekad pomoći prilikom zatvora. Nakon rješavanja problema preporuča se gastro-intestinal veterinarska medicinska hrana još 7 dana.

Trovanje

Ako ste vidjeli da je ljubimac nešto krivo pojeo što može izazvati trovanje (pa čak i nejestive stvari, a da nisu oštre), treba izazvati povraćanje. Za to se koristi 3% vodikov peroksid. U slučaju da imate medicinski ugljen, možete i to naknadno dodati kako bi se smanjila resorpcija toksina u crijevima. S obzirom da trovanje može izazvati razne zdravstvene probleme, čak i sa smrtnim posljedicama, preporuka je javiti se što prije u veterinarsku ambulantu kako biste na vrijeme krenuli s terapijom.

Za svaki gore navedeni problem, koji potraje duže od jednog dana, preporuka je javiti se u ambulantu kako bi stručno osoblje pomoglo vašem ljubimcu da se što prije oporavi!

Za više informacija posjetite www.vet-vision.hr!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije