Upoznajte maltezera Juru!

Upoznajte maltezera Juru!

Upoznajte maltezera Juru!
  • Objavljeno: Srijeda, 14.06.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Cijeli život sam okružena psima. Zapravo, teže mi je zamisliti život bez pasa, nego bez ljudi. Grozno, znam. Ali kad su tako nevini, slatki i predani... Iz tog razloga vam želim predstaviti mog najdražeg psa (jer me voli više od drugih) petnaestogodišnjeg maltezera Juru. Imam dosta iskustva s ovom pasminom i mogu reći da su zaista posebni na neki svoj pahuljasto, bijeli, umiljati način.

Maltezeri su idealni za stan jer spadaju u malu pasminu. Iako stoji da njihova težina varira od 1,4 do 3 kg i da im je visina od 20 do 25 cm, odgovorno tvrdim da to nije pravilo. Jura teži gotovo 7 kg i nije debeljuco, nego je kompaktnije građe. Isto tako, navodi se da im je životni vijek 10 do 13 godina, što svakako demantiram. Sve maltezere koje znam, doživjeli su preko 14 godina, a Jura će živjeti vječno. Kao petnaestogodišnjak, izuzetno je vitalan i živahan. Trči, skače, igra se, daje najbrže i najsmrdljivije puse na svijetu, a prolaznici često misle da je štene. Napomenula bih da maltezeri znaju često imati problema sa kvarenjem zubića, stoga ih je s vremena na vrijeme poželjno odvesti kod veterinara na čišćenje.

Jura ne laje. Nije lajao ni maltezer kojeg sam imala prije njega. Zvao se Max i bio je potpuna suprotnost Juri. Bio je sitniji ali i dinamitniji. Maxa smo na kraju morali dati uspavati jer je bio boležljiv i grizao je brzo i snažno, kao šivaća mašina. Ako će moja mama čitati ovaj tekst, želim joj se ispričati što sam spomenula Maxa. On joj je još uvijek bolna točka.

Super Jura, kako ga neki zovu, došao je iz Beča, a njegovo pravo porijeklo seže daleko u povijest i zapravo se ne zna od kuda točno potječe. Neki podaci navode da dolaze s Malte (logično zbog imena), no neki vjeruju da su maltezeri zapravo Talijani ili iz Hrvatske, i to s otoka Mljeta.

Stručnjaci ističu da je to izrazito stara pasmina i smještaju ih u razdoblje 6000 godina pr. Kr. Prva slika maltezera potječe iz Egipta, točnije grada Fayum, a povjesničari smatraju da potječe između 600. i 300. godina pr. Kr.

Maltezeri često imaju crvene mrlje ispod očiju koje nastaju curenjem očiju i stoga je potrebno, s vremena na vrijeme, očistiti to područje vaticom uronjenom u kamilicu ili s odgovarajućim proizvodima koji su trenutno na tržištu. Jura nema ni tih problema. On je čvrst, zdrav i jak mali pas. Jedina boljka su mu zubići, ali ne u strašnoj mjeri. Uostalom, sad ih ionako više nema, nego što ih ima. Ako svog ljubimca ne želite vodite na izložbu, svakodnevno češljanje i njega dlake nisu potrebni. Juru šišamo na kratko što olakšava održavanje i pomlađuje ga za nekoliko godina.

Maltezeri nisu previše izbirljivi što se tiče hrane ali, ako im se nešto ne sviđa, u stanju su danima gladovati. Jura na primjer obožava jesti korabu. Kada nešto voli, voli do kraja. Tako je s hranom ali i vlasnicima. Iako ima 4 vlasnika, mene još uvijek najviše voli (sorry mama, sorry tata, sorry Medo), iako više ne živimo pod istim krovom. Svaki put kada dođem roditeljima u posjetu, Jura se toliko veseli da me svaki put frka da će ga strefit infarkt. Prati me u stopu cijelo vrijeme, a čim se umirim, ljubi me bez prestanka dok ponovo ne ustanem.

Nevjerojatna je maza. I izrazito je nježan prema nama, obožava druge ljude, a prema drugim psima je tolerantan. Iako nije najveći ljubitelj svoje vrste, voli se igrati s nekolicinom njih, ali ipak je on čovi...pardon, pas u godinama i nije mu do ludovanja. Ostale pse tolerira i ne pokazuje ni malo agresije. Mačke nikada nije ni primjećivao. Ponekad mislim da ne zna ni da postoje. Zaljubljive je prirode, no najdraža mu je susjeda Lucy (isto maltezerica), zbog koje bi pobjegao i u drugu ulicu.

Maltezeri su izuzetna pasmina. Jako su inteligentni i lako uče, stoga ih je lako dresirati. Jura ne zna ni jedan trik, osim kad čuje šuškanje vrećice. Tada zna da je vrijeme za poslasticu i stvori se pored nogu brzo poput tasmanijske nemani.

Jura je hrabar psić koji se ne boji ni vatrometa, ni petardi, ni grmljavine. Poslušan je, izrazito vesele naravi, obožava se maziti i naravno, spava s nama u krevetu. Zapravo, spava kao čovjek, pokriven dekom i glavom naslonjenom na jastuk. Ima svoj jastuk. Zapravo nema, koristi moj. Ispričavam se na maloj laži. Znam, nije baš higijenski i preporučljivo, ali zaista je čišći od nekih ljudi.

Ako imate malu djecu, ljubav i neizmjerno veselje će biti obostrano. Jedino na što morate upozoriti djecu jest da psi nisu igračke, jer kada ih vide onako male i mekane, lako ih zamijene s plišancima i malo se previše opuste.

Šetnja s Jurom također nije problem. Navikao je na šetnju 3 puta tijekom dana. Iako je izdržljiv i može potegnuti na duge staze, rado pristaje i na kraće rute, pogotovo ako vani pada kiša. Onda ga je teško izvući iz kuće. Ukopa se i ne mrda. Iako je mali, izuzetno je snažan i lako provodi svoju volju. Isto vrijedi i kada nije raspoložen. Možete ga dozivati i mamiti na razne načine ali ne, neće posustati. Osim ako mu ne zašuškate vrećicom.

Maltezeri su idealni obiteljski psi. Jednako vole sve generacije i odlično se slažu sa svima. Oni su nježni psi, ovisni o čovjeku. Razmislite prije kupnje jeste li spremni brinuti o ljubimcu barem 12 godina. Ili 15. Ili vječno, pošto neki od njih, poput Jure, ipak žive vječno.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije