Upoznajte mopsa Aresa!

Upoznajte mopsa Aresa!

Upoznajte mopsa Aresa!
  • Objavljeno: Utorak, 16.05.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dvanaestogodišnji mops Ares, pravi je svojeglavi starčić, kako ga opisuje njegova „mama“ i poslovna suradnica. Zašto poslovna suradnica? Zato što se Ares godinama budio i odlazio na posao, zajedno s gazdaricom u marketinšku agenciju Kreativna poslovna rješenja, koja oduvijek s veseljem prihvaća dodatnu radnu snagu iz životinjskog svijeta. Ares je lijen, veseo, zaigran, proždrljiv i neopisivo sladak. Iako je ponekad neposlušan, tvrdoglav i sklon protestima ako nije po njegovom, ostali ga poštuju i tretiraju kao ravnopravnog člana agencije. Osim što je čovjekov najbolji prijatelj, unosi veselje u radnu okolinu i eliminira stres.

Mops je društven i energičan po prirodi, i rijetko laje. Ares posebno voli djecu i svakoga za koga misli da mu može pružiti maženje. S drugim psima uvijek rado izmijeni njuškanje, no nije zainteresiran za izgradnju dubljih odnosa.

Pretpostavlja se da mopsovi potječu iz Kine i da su tijekom povijesti bili izrazito popularna pasmina plemstva i kraljeva.

Mops je vrlo zanimljiv pas. Karakterizira ga njegovo mišićavo, zbijeno tijelo, plosnata njuškica i pomalo tužan pogled, što mu daje poseban šarm. Uglavnom naraste 25 do 28 centimetara i teži 6 do 8 kilograma. Ares, naravno, ima 10 kilograma. Ima kratku, sjajnu i mekanu dlaku. Najčešće je žuto-smeđe boje u kombinaciji s tamnijim nijansama, a može biti i crne i boje marelice. Mops nije zahtjevan za održavanje i zahtijeva tek povremeno četkanje. Ako izuzmemo činjenicu da se Ares linja cijelu godinu.

Iako je inteligentan, mops spada u pasminu koja teže uči. Vrlo je osjećajan i društven, i teško podnosi samoću. Ares je imao tu sreću da je dobio posao i mogućnost da većinu vremena provodi s gazdaricom. Njegova najveća mana je što lako nakuplja kilograme jer voli jesti, pogotovo sve što ne bi smio poput čvaraka, špeka i hrenovki. Iako još nije pronašao idealnu curu, Aresov višak kilograma mu samo daje dodatni šarm i vrlo je tražen među psećim ljepoticama. No, njemu je i dalje najveća strast hrana, koja je ujedno smisao i razlog njegovog postojanja.

Mops ne spada u pretjerano plašljivu pasminu, a Aresov je najveći strah, naravno, da će ostati gladan. Dapače, Ares je hrabar. Ptice su njegovi neprijatelji a kada vidi da prelijeću, laje i skače. Kada ih sretne u šetnji, pravi se da ih ne poznaje što je pravi odraz njegovog plemićkog porijekla.

Mopsovi imaju izrazito osjetljivu kožu, a njegovi kožni nabori zahtijevaju svakodnevnu njegu. Nabori su idealno mjesto za nakupljanje i razvoj bakterija i gljivica, stoga ih je potrebno redovito čistiti specijalnim losionima ili vlažnim maramicama za čišćenje pasa. Osim toga, često su skloni očnim i kožnim alergijama. I upale ušiju su vrlo česte. Ares, na primjer, ima problema sa opuštenim dušnikom i radi toga već nekoliko godina uzima ljudske lijekove za astmu. Obzirom da je već u godinama, slabije su mu zadnje nožice, ali zato i dalje ima mentalitet proždrljivog šteneta. Općenito je riječ o malo osjetljivijoj pasmini koja živi između 12 i 15 godina. Ares će, naravno, živjeti zauvijek.

Mopsovi teško podnose hladnoću i velike vrućine, što ukazuje da su osjetljivi na klimatske promjene. Ako se ponekada osjećate usamljeno, uz mopsa taj osjećaj nestaje jer mops voli i hrkati, što Aresovu vlasnicu neizmjerno veseli.

Želite li slatkog i umiljatog psa koji će vam pružiti ljubav i uljepšati svakodnevicu, svakako odaberite mopsa. Nikako mu ne zaboravite iskazati zahvalnost za dobrotu i naklonost kroz bogatu trpezu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije