Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Upoznajte mopsa Aresa!

Upoznajte mopsa Aresa!

Upoznajte mopsa Aresa!
  • Objavljeno: Utorak, 16.05.2017.
  • Broj pregleda: 646
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dvanaestogodišnji mops Ares, pravi je svojeglavi starčić, kako ga opisuje njegova „mama“ i poslovna suradnica. Zašto poslovna suradnica? Zato što se Ares godinama budio i odlazio na posao, zajedno s gazdaricom u marketinšku agenciju Kreativna poslovna rješenja, koja oduvijek s veseljem prihvaća dodatnu radnu snagu iz životinjskog svijeta. Ares je lijen, veseo, zaigran, proždrljiv i neopisivo sladak. Iako je ponekad neposlušan, tvrdoglav i sklon protestima ako nije po njegovom, ostali ga poštuju i tretiraju kao ravnopravnog člana agencije. Osim što je čovjekov najbolji prijatelj, unosi veselje u radnu okolinu i eliminira stres.

Mops je društven i energičan po prirodi, i rijetko laje. Ares posebno voli djecu i svakoga za koga misli da mu može pružiti maženje. S drugim psima uvijek rado izmijeni njuškanje, no nije zainteresiran za izgradnju dubljih odnosa.

Pretpostavlja se da mopsovi potječu iz Kine i da su tijekom povijesti bili izrazito popularna pasmina plemstva i kraljeva.

Mops je vrlo zanimljiv pas. Karakterizira ga njegovo mišićavo, zbijeno tijelo, plosnata njuškica i pomalo tužan pogled, što mu daje poseban šarm. Uglavnom naraste 25 do 28 centimetara i teži 6 do 8 kilograma. Ares, naravno, ima 10 kilograma. Ima kratku, sjajnu i mekanu dlaku. Najčešće je žuto-smeđe boje u kombinaciji s tamnijim nijansama, a može biti i crne i boje marelice. Mops nije zahtjevan za održavanje i zahtijeva tek povremeno četkanje. Ako izuzmemo činjenicu da se Ares linja cijelu godinu.

Iako je inteligentan, mops spada u pasminu koja teže uči. Vrlo je osjećajan i društven, i teško podnosi samoću. Ares je imao tu sreću da je dobio posao i mogućnost da većinu vremena provodi s gazdaricom. Njegova najveća mana je što lako nakuplja kilograme jer voli jesti, pogotovo sve što ne bi smio poput čvaraka, špeka i hrenovki. Iako još nije pronašao idealnu curu, Aresov višak kilograma mu samo daje dodatni šarm i vrlo je tražen među psećim ljepoticama. No, njemu je i dalje najveća strast hrana, koja je ujedno smisao i razlog njegovog postojanja.

Mops ne spada u pretjerano plašljivu pasminu, a Aresov je najveći strah, naravno, da će ostati gladan. Dapače, Ares je hrabar. Ptice su njegovi neprijatelji a kada vidi da prelijeću, laje i skače. Kada ih sretne u šetnji, pravi se da ih ne poznaje što je pravi odraz njegovog plemićkog porijekla.

Mopsovi imaju izrazito osjetljivu kožu, a njegovi kožni nabori zahtijevaju svakodnevnu njegu. Nabori su idealno mjesto za nakupljanje i razvoj bakterija i gljivica, stoga ih je potrebno redovito čistiti specijalnim losionima ili vlažnim maramicama za čišćenje pasa. Osim toga, često su skloni očnim i kožnim alergijama. I upale ušiju su vrlo česte. Ares, na primjer, ima problema sa opuštenim dušnikom i radi toga već nekoliko godina uzima ljudske lijekove za astmu. Obzirom da je već u godinama, slabije su mu zadnje nožice, ali zato i dalje ima mentalitet proždrljivog šteneta. Općenito je riječ o malo osjetljivijoj pasmini koja živi između 12 i 15 godina. Ares će, naravno, živjeti zauvijek.

Mopsovi teško podnose hladnoću i velike vrućine, što ukazuje da su osjetljivi na klimatske promjene. Ako se ponekada osjećate usamljeno, uz mopsa taj osjećaj nestaje jer mops voli i hrkati, što Aresovu vlasnicu neizmjerno veseli.

Želite li slatkog i umiljatog psa koji će vam pružiti ljubav i uljepšati svakodnevicu, svakako odaberite mopsa. Nikako mu ne zaboravite iskazati zahvalnost za dobrotu i naklonost kroz bogatu trpezu.

Komentari

Najnovije

Najčitanije