Zašto je važno lijekove uzimati na propisan ili preporučen način?

Zašto je važno lijekove uzimati na propisan ili preporučen način?

Zašto je važno lijekove uzimati na propisan ili preporučen način?
 • Objavljeno: Subota, 18.03.2017.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Lijekovi

Pridržavanje režima uzimanja lijekova, odnosno adherencija za lijekove, podrazumijeva uzimanje lijekova na propisan način – u određenoj dozi, u pravo vrijeme, na pravilan način i u pravilnim vremenskim razmacima, upozorava portal Američke agencije za hranu i lijekove (FDA – U. S. Foodand Drug Administration). Zbog čega je to važno? Pojednostavljeno, kod ljudi koji ne uzimaju lijekove na način na koji ih je propisao liječnik ili onako kako im je savjetovao farmaceut može doći do pogoršanja bolesti, potrebe za bolničkim liječenjem pa čak i smrti.

Visoka cijena neuzimanja lijekova na propisan način

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC – Centers for Disease Controland Prevention) procjenjuje da je neadherencija uzrok neuspjeha kod 30 do 50 posto slučajeva liječenja kroničnih bolesti, kao i uzrok 125.000 smrtnih slučajeva godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama. Kod 25 do 50 posto pacijenata koji u roku od godine dana prekinu uzimanje statina, odnosno lijekova za snižavanje kolesterola, dolazi do povećanja rizika od smrti za 25 posto.

Zbog čega pojedinci ne uzimaju lijekove na propisan način

Mnogi se pacijenti ne pridržavaju uputa o uzimanju lijekova koje su dobili od pružatelja zdravstvenih usluga iz brojnih razloga. Neki ne razumiju upute, neki su zaboravni, nekima poteškoću predstavlja što uzimaju više lijekova s različitim režimima, neki su pokolebani nuspojavama koje izazivaju nelagodu, a nekima se čini da lijekovi koje uzimaju ne djeluju. I cijena može biti uzrok neadherencije, u situaciji kad si pacijenti ne mogu priuštiti plaćanje lijekova pa uzimaju manju dozu od propisane kako bi im lijekovi dulje potrajali. „Kako biste ostvarili najbolji rezultat u liječenju, uzimanje lijekova u skladu s propisanim načinom iznimno je važno“, izjavila je Kimberly DeFronzo, direktorica za sigurnost potrošača (Consumer Safety Officer) u Centru za evaluaciju i istraživanje lijekova pri Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA'sCenter for Drug Evaluationand Research).

Istražite 10 pogrešaka pri uzimanju lijekova koje vas mogu ubiti!

Savjeti koji pomažu u uzimanju lijekova

Uzimanje lijekova na propisan način, odnosno adherencija za lijekove, iznimno je važna za kontrolu kroničnih stanja, tretiranje privremenih tegoba i općenito za dugoročno zdravlje i dobrobit. Važan je dio adherencije i osoban odnos s pružateljem zdravstvenih usluga ili farmaceutom. „Vaš je farmaceut stručnjak za lijekove i on vas može savjetovati o najboljim načinima njihovog uzimanja“, kaže DeFrenzo. Ipak, na korisnicima je najveća odgovornost i uloga u pravilnom uzimanju lijekova.

Osam savjeta koji mogu pomoći

 1. Uzimajte lijek svakog dana u isto vrijeme.
 2. Povežite uzimanje lijeka s nekom svakodnevnom rutinom, poput pranja zuba ili spremanja za spavanje. Prije nego što odlučite lijek uzimati uz neki od obroka, provjerite morate li ga uzeti na prazan želudac.
 3. Vodite „kalendar uzimanja lijekova“. Držite ga uz lijek i zabilježite u njega svaki put kad uzmete svoju dozu.
 4. Koristite spremnik za lijekove. Pojedini modeli imaju odjeljke za višestruke doze koje se uzimaju u različito vrijeme u danu – ujutro, u vrijeme ručka, navečer, noću.
 5. Kad koristite spremnik za tablete, punite ga svaki tjedan u isto vrijeme, primjerice, svake nedjelje poslije doručka.
 6. Nabavite bočice za tablete s brojačem vremena na poklopcu i namjestite alarm koji će vas podsjetiti kad je vrijeme da popijete sljedeću tabletu.
 7. Na put ponesite dovoljnu količinu lijeka i za nekoliko dana više, za slučaj da morate odgoditi povratak kući.
 8. Tijekom putovanja zrakoplovom čuvajte svoje lijekove u torbi koju ćete ponijeti sa sobom u kabinu. Na taj ćete način izbjeći poteškoće u slučaju izgubljene prtljage, a i temperature u prostorima za prtljagu u zrakoplovima mogle bi naštetiti lijekovima.

Statistički podaci Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti

 • Dvadeset do trideset posto novih recepata nikad se ne preuzme u ljekarnama.
 • U 50 posto slučajeva lijekovi se ne uzimaju na način koji je propisan.
 • Kod pacijenata s kroničnim oboljenjima većina ih nakon šest mjeseci uzima manje doze ili potpuno prestaje s uzimanjem lijekova.
 • Samo 51 posto pacijenata koji tijekom dužeg vremenskog razdoblja moraju uzimati lijekove za visoki krvni tlak nastavlja s terapijom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije