Znate li što je kolkalciferol?

Znate li što je kolkalciferol?

Znate li što je kolkalciferol?
 • Objavljeno: Subota, 04.06.2016.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Lijekovi

Vitamin D (ergocalciferol-D2, kolkalciferol-D3, alfakalcidol) je topiv u masti i tijelu pomaže u apsorpciji kalcija i fosfora. Adekvatna količina vitamina D, kalcija i fosfora je važna za održavanje i izgradnju jakih kostiju. Vitamin D se koristi za liječenje i prevenciju poremećaja kostiju (rahitis, osteomalacija). Proizvodi se kada je tijelo izloženo sunčevoj svjetlosti. Kreme za sunčanje, odjeća, smanjeno izlaganje sunčevim zrakama, tamnoputost i starija životna dob mogu uzrokovati poteškoće kod proizvodnje vitamina D u tijelu tijekom izlaganja suncu.

Vitamin D se zajedno s kalcijem koristi za liječenje i prevenciju smanjenja koštane mase (osteoporoza). Vitamin D se također koristi i s drugim lijekovima koji služe za liječenje manjka kalcija ili fosfata koji može biti uzrokovan određenim poremećajima (hipoparatireoidizam, pseudohipoparatiroidizam, familijarna hipofosfatemija). Može se koristiti kako bi pomogao u regulaciji razine kalcija i omogućio normalan razvoj i rast kostiju. Kapi vitamina D ili neki drugi oblik suplementa se daju dojenčadi jer majčino mlijeko obično ne sadrži adekvatnu količinu vitamina D.

Kako koristiti kolkalciferol (vitamin D3)

Suplemente vitamina D uzimajte prema uputama. Vitamin D se najbolje apsorbira kada se uzima nakon obroka, ali se može uzeti s hranom ili bez nje. Alfakalcidol se obično uzima s hranom. Slijedite upute na pakiranju proizvoda. Ako vam neke informacije nisu jasne, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Ako vam je liječnik propisao vitamin D, uzimajte ga prema preporuci. Propisana doza se temelji na zdravstvenom stanju, učestalosti izlaganja suncu, prehrambenim navikama, starosti i reakciji na liječenje.

Ovi simptomi upućuju na manjak vitamina D!

Tekući suplement vitamina D mjerite pomoću kapaljke ili koristite medicinsku žličicu, ili uređaj za mjerenje točne doze. Ako uzimate tablete koje se žvaču, važno je da ih dobro prožvačete prije nego ih progutate. Nemojte progutati cijelu tabletu.

Određeni lijekovi (koji vežu žučnu kiselinu, kao što su kolestralim/kolestipol, mineralna ulja, orlistat), mogu smanjiti apsorpciju vitamina D. Uzimajte preporučenu dozu ovih lijekova u što većem razmaku od uzimanja preporučene doze vitamina D (barem 2 sata, a još bolje je ako je razmak veći). Najlakše ćete to pratiti ako ćete uzimati vitamin D prije spavanja. Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom o najboljem razmaku između doza kako biste napravili raspored koji će vam najbolje odgovarati i uskladili uzimanje svih lijekova.

Uzimajte lijek redovito kako biste dobili sve koristi. Uzimajte ga u isto vrijeme svaki dan jer ćete tako biti sigurni da nećete zaboraviti uzeti preporučenu dozu. Ako uzimate lijekove jednom tjedno, ne zaboravite ih uzimati isti dan u tjednu. Ako mislite da će vam pomoći, označite kalendar i stavite podsjetnik.

Provjerite zašto nam je važan vitamin D!

Ako vam je liječnik preporučio poseban plan prehrane, vrlo je važno slijediti taj plan prehrane kako biste dobili najviše koristi od lijekova koje uzimate i spriječili nastanak ozbiljnih nuspojava. Nemojte uzimate druge suplemente ili vitamine, osim ako vam to nije preporučio liječnik. Ako mislite da bolujete od ozbiljnog zdravstvenog problema, odmah potražite liječničku pomoć.

Nuspojave

Uzimanje preporučene doze vitamina D obično ne uzrokuje nikakve nuspojave. Ako primijetite neobično djelovanje suplementa, odmah se obratite liječniku ili ljekarniku.

Ako vam je liječnik preporučio uzimanje suplementa, procijenio je da su prednosti značajnije od mogućih nuspojava. Većina ljudi nema nikakve nuspojave tijekom uzimanja vitamina D.

Vitamin D može uzrokovati previsoku razinu kalcija. Ako primijetite bilo koju od sljedećih nuspojava, svakako se obratite liječniku:

 • mučnina
 • povraćanje
 • zatvor
 • gubitak apetita
 • povećana žeđ
 • učestalo mokrenje
 • nagle promjene raspoloženja
 • neobjašnjiv umor.

Ozbiljne alergijske reakcije na vitamin D su jako rijetke. No, svakako se obratite liječniku ako primijetite sljedeće simptome:

 • osip
 • svrbež
 • otekline (osobito na području lica, grla ili jezika)
 • teške vrtoglavice
 • problemi sa disanjem.

Ovo nije potpuna lista mogućih nuspojava. Ako primijetite neke reakcije, odmah se obratite liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Prije nego što počnete uzimati vitamin D, svakako recite liječniku ili ljekarniku ako ste alergični na bilo koji proizvod vitamina D (kao što je kalcitriol) ili ste primijetili neke druge alergijske reakcije. Ovaj proizvod može imate neaktivne sastojke (kao što su kikiriki ili soja) koji mogu uzrokovati alergijsku reakciju ili druge probleme. Za više detalja, porazgovarajte s ljekarnikom.

Prije početka uzimanja lijeka, liječniku ili ljekarniku recite medicinsku povijest, posebno ako ste patili od visoke razine kalcija ili vitamina D u tijelu, otežano apsorbirate nutritivne spojeve iz hrane, bolujete od bolesti bubrega ili jetre.

Istražite čudesne prednosti vitamina D!

Prije bilo kakvog operativnog zahvata, liječniku ili stomatologu recite koje sve proizvode uzimate (uključujući receptne lijekove, bezreceptne lijekove i biljne proizvode).

Tijekom trudnoće su preporučene veće dnevne doze vitamina D i smiju uzimati samo uz prethodno savjetovanje s liječnikom. Vitamin D će se nalaziti i u majčinom mlijeku, stoga se posavjetujte prije dojenja.

Interakcija

Interakcija s drugim lijekovima može promijeniti način djelovanja lijeka i povećati rizik od nastanka ozbiljnih nuspojava. Napravite popis svih proizvoda koje koristite, uključujući receptne i bezreceptne lijekove, i biljne prizvode. Nemojte mijenjati preporučenu dozu ili prestati uzimati bilo koji lijek, bez prethodnog savjetovanja s liječnikom

Lijekovi koji vežu fosfate mogu biti u interakciji s vitaminom D. Provjerite sastav svih lijekova koje uzimate (antacidi, laksativi, vitamini) jer mogu sadržavati kalcij, magnezij, fosfate ili vitamin D. Svakako se posavjetujte s liječnikom.

Vitamin D je jako sličan kalcitriolu. Nemojte koristiti proizvode koji sadrže kalcitriol dok uzimate vitamin D.

Vitamin D može djelovati na rezultate nekih laboratorijskih pretraga, uključujući mjerenje razine kolesterola i dati lažan rezultat. Svakako recite liječniku da uzimate vitamin D ako ćete raditi neke laboratorijske pretrage.

Predozirane

Ako sumnjate na predoziranje, odmah pozovite hitnu pomoć. Najčešći simptomi predoziranja su zbunjenost, nepravilan rad srca i vrtoglavica.

Saznajte unosite li previše vitamina D!

Redovito odlazite na sve preglede. Ako vam je liječnik propisao ovaj lijek, trebat će povremeno mjeriti razinu kalcija, magnezija ili fosfora. Za više detalja porazgovarajte s liječnikom.

Hrana bogata vitaminom D su obogaćeni mliječni proizvodi, jaja, sardine, riblje ulje, pileća jetrica i masna riba.

Preskočena doza

Ako ste preskočili jednu dozu, iduću dozu uzmite čim se sjetite. Ako je blizu razdoblja uzimanja iduće doze, preskočite uzimanje propuštene doze i nastavite uzimati lijek prema uobičajenom rasporedu.

Pohrana i držanje

Držite proizvode vitamina D (osim alfakalcidola) na sobnoj temperaturi, daleko od svjetlosti i vlage. Nemojte ga držati u kupaonici. Kapi alfakalcidola držite u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8°C. Nemojte ga zamrzavati. Sve lijekove držite daleko od djece i ljubimaca.

Lijek nemojte bacati u zahod ili ga izlijevati u sudoper, osim ako tako ne piše na uputama. Kada rok trajanja istekne, pravilno ga odložite u otpad. Posavjetujte se s ljekarnikom o pravilnom odlaganju lijekova.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije