Čitate li deklaracije na proizvodima za dječju kozmetiku?

Čitate li deklaracije na proizvodima za dječju kozmetiku?

Čitate li deklaracije na proizvodima za dječju kozmetiku?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Prirodna njega za djecu

Smatrate li da su proizvodi poznatih marki i još poznatijih multinacionalnih kompanija samim tim dovoljno jamstvo da ne sadrže opasne i dokazano štetne sastojke?

Povjerenje mnogih roditelja u proizvode koje gotovo svakodnevno koriste za njegu beba i djece još je jedanput drastično poljuljano nakon nedavne vijesti da neki od najpopularnijih i najprodavanijih šampona za djecu sadrže kancerogene kemikalije, kao što su formaldehid i dioksin. Takve rezultate analize pokazalo je neovisno istraživanje Kampanje za sigurnu kozmetiku, međunarodne udruge koja okuplja grupe za zaštitu okoliša. Umjesto da ti proizvodi budu nježni i "bez suza" kako se reklamiraju, postavlja se pitanje njihove štetnosti za djecu, jer kemikalije koje su nađene u tragovima, na popisu su potencijalnih karcinogenih tvari Agencije za zaštitu okoliša. Za svaku mamu ovakva je vijest uzbunjuća, osim pitanja o kakvim se zapravo sastojcima radi i kako ih prepoznati na deklaraciji, javlja se i dilema što koristiti kao alternativu. Odgovore smo za naše čitateljice potražili kod Matilde Ivaniš Knez dipl.ing., aromaterapeutkinje za Primavera Life proizvode iz Biovege. "Formaldehid je jedna od najopasnijih kemikalija, kancerogen je, nalazi se u raznim sintetičkim proizvodima za njegu kose, isto tako njegu kože lica i tijela, uglavnom se koristi kao konzervans, Međutim ne navodi se na deklaracijama kao formaldehid, ako se navodi onda je to u varijantama formalin, formalit itd. to su neki najčešći nazivi. Nažalost vrlo često nije deklariran i on je jedan od sastojaka koji je nađen u ovim proizvodima. Drugi opasan spoj je dioksin. On je stabilan aromatski spoj, u prirodi se u principu gotovo uopće ne razgrađuje. Osim što je sam po sebi štetan, problem je i što se taloži, kako u ljudskom tijelu tako i u prirodi. Često ga se naziva prikrivenim ubojicom, ima dokazano kancerogeno djelovanje, također djeluje na reproduktivne funkcije, te na imunološki sustav, i to direktno jer smanjuje broj obrambenih stanica.

Gotovo neizostavan sastojak dječje kozmetike su i mineralna ulja, takozvana baby ulja. To su proizvodi koji u manjoj mjeri prodiru u organizam, i tada su povezani s taloženjem u limfnim čvorovima i u jetri, te s problemima kao što su alergijske reakcije."

Vitashop

Najnovije

Najčitanije