Kako dijete raste i razvija se između 2. i 5. godine?

Kako dijete raste i razvija se između 2. i 5. godine?

Kako dijete raste i razvija se između 2. i 5. godine?
  • Objavljeno: Srijeda, 24.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Vrijeme brzih promjena

Djeca u dobi između 2. i 5. godine se dramatično mijenjaju u pet glavnih područja: emocionalne i socijalne vještine, fizički rast, vještine razmišljanja (kognitivni razvoj), jezični razvoj, senzorni i motorički razvoj.
Dob između 2. i 5. godine često se naziva predškolska dob. Tijekom ovih godina, djeca se mijenjaju od nespretne djece u istraživače. Dijete se razvija u ovim glavnim područjima:

Tjelesni razvoj

Dijete postaje jače i počinje se izduživati. Fizički rast je sporiji nego u prve 2 godine života, ali vanjske promjene mogu biti dramatične. Tjelesni razvoj se usporava iz brzog rasta tijekom djetinjstva. Između 2. i 5. godine, većina djece godišnje dobije oko 1,4 kg do 2,3 kg i narastu oko 7,6 cm.

Kognitivni razvoj

Djeca ove dobi čine veliki napredak u mogućnosti da misle i razmišljaju. U tim godinama, djeca uče slova, računanje i boje. Njihova igra postaje sve kreativnija. Napreduju od jednostavnog na složenije razumijevanje vremena.

Emocionalni i socijalni razvoj

Većina djece u ovoj dobi se igra blizu jedan drugoga rađe nego jedan s drugim (to se naziva paralelna igra). Do 5. godine, većina djece traži prijateljstva. Često se identificiraju s prijateljima iz djetinjstva. Dvogodišnjaci počinju prepoznavati razlike između dječaka i djevojčica. Do 5 godine, djeca razumiju mnoge razlike i često se igraju na način kojim se identificiraju sa svojim spolom. Između 2. i 5. godine djeca postupno uče kako kontrolirati svoje osjećaje. Ona počinju osjećati sram ili krivnju dok rade nešto pogrešno. Do 5. godine, prijatelji postaju važni.

Jezik

Sposobnost da koriste riječi raste brzo u tim godinama. Nakon 2. godine starosti, većina djece može reći najmanje 50 riječi. Do 5. godine, dijete može znati tisuće riječi i moći će nastaviti razgovore i pričati priče.

Senzorni i motorni razvoj

U 2. godini, većina djece može hodati po stepenicama jednu po jednu, šutati loptu i nacrtati jednostavne poteze s olovkom. Do 5. godine, većina djece se zna obući i skinuti; nacrtati osobe s glavom, tijelom, rukama i nogama, a neke znaju pisati velikim slovima.

Djeca obično idu od jedne važne točke (ili prekretnice) u njihovom razvoju na sljedeću. Na primjer, većina djece će reći jednu riječ prije no što počnu govoriti u rečenicama. Ali, svako dijete raste i dobiva vještine svojim vlastitim tempom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije