Kad je idealno vrijeme za majčinstvo?

Kad je idealno vrijeme za majčinstvo?

Kad je idealno vrijeme za majčinstvo?
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Majka i dijete

Ako pitate žene, ne postoji idealno vrijeme za postati majka. Koliko god knjiga o roditeljstvu pročitali i imali iskustva s tuđom djecom, kada se dijete rodi shvatite da niste bile dovoljno spremne na taj izazov. No, bez obzira jestu li dobili dijete s 16 ili 36, majke nikad ne žale što su baš u tom trenutku postale majke.

Majčinstvo do dvadesete godine

Iako je do prije 30-ak godina bilo normalno da žena ostane trudna već nakon što napuni 16 pa do otprilike 22. godine života, vremena su se danas uvelike promijenila, barem što se idealnog doba za majčinstvo tiče. Taj dobni raspon danas nije idealan za većinu žena, ali teško je poreći da je to razdoblje kada je žena tad plodnija nego što će ikada biti u zreloj dobi, a s vremenom to opada. Žene prije dvadesete i u ranim dvadesetima lakše podnose trudnoću, lakše ostanu trudne i imaju najmanji rizik od komplikacija tijekom trudnoće. Međutim, žene ipak žele završiti školovanje, udati se i naći posao prije nego što isplaniraju proširenje obitelji.

Majčinstvo u srednjim i kasnim dvadesetima

Medicinski gledano, postoji mnoštvo prednosti za trudnoću u srednjim i kasnim 20-im godinama, a tome u prilog ide i činjenica da većina žena te dobi još uvijek ima 25% šanse za postizanjem trudnoće tijekom svakog mjeseca. Prije 30. godine žene se osjećaju mlade, samopouzdane, pune energije i spremne da postanu najbolje mame svojoj budućoj djeci.

Majčinstvo u tridesetima

No, znanost tvrdi da postoji optimalno vrijeme kada je najbolje postati roditelj. Iako su stručnjaci dosad tvrdili da je ženama bolje rodi dijete dok su mlađe, zbog mogućih komplikacija, sad tvrde da je idealno vrijeme kada žena malo sazre, a to bi bilo oko 35. godine života.

Istraživanje provedeno na gotovo 1000 majki pokazalo je da one koje su rodile u kasnim tridesetima imaju bolje razvijenu verbalnu memoriju i spoznaju. Razlog tome su hormoni estrogen i progesteron koji tijekom trudnoće pozitivno utječu na sastav i funkcije mozga.

Stručnjaci ističu da je baš taj period idealan jer se ženama koje rađaju u tridesetima na taj način produžuje život i poboljšavaju se mentalne sposobnosti. Tome treba dodati i životno iskustvo, strpljenje, financijsku sigurnost te stabilnost na poslu, karakteristike koje većina žena stekne do 35. godine.

Sami procijenite kad je idealno vrijeme

Svaka trudnoća je individualna i posebna pa nitko ne može predvidjeti hoće li proći glatko ili s komplikacijama. Nemojte brinuti o tome imate li previše ili premalo godina jer prednosti i nedostataka uvijek ima, bez obzira u kojoj godini života dobijete dijete. Jedina razlika je u tome što će trudnoća u starijoj dobi majkama ostaviti neku zdravstvenu korist u daljnjem životu, ali na vama je da sami odaberete kad ste potpuno spremni za još jednu slatku brigu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije