I muškarci prolaze kroz menopauzu

I muškarci prolaze kroz menopauzu

I muškarci prolaze kroz menopauzu
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 354
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jednako kao i žene, hormonalne promjene mogu i muškarce učiniti depresivnima i dovesti do promjena raspoloženja i razdražljivosti.

Nitko nikad ne bi rekao da i muškarci prolaze kroz menopauzu?! Vjerovale ili ne i koliko god to nevjerojatno zvučalo, istina je!

Muškarci poslije 40. godine prolaze kroz iskustvo smanjenja određenih hormona, a najviše testosterona. Rezultat toga je andropauza.

Ipak, hormonalne promjene tijekom andropauze nisu toliko drastične kao kod menopauze. Kada bi to slikovno prikazali, onda bi menopauzu mogli usporediti sa skakanjem s planine, dok je andropauza sličnija laganoj šetnji pri silasku sa iste planine.

Smanjenje razine testosterona, također čini muškarce podložnijima srčanim bolestima, a utječe i na smanjenje gustoće kostiju pa su muškarci skloniji ozljedama.

Liječnici napominju, andropauza nije isto što i kriza srednjih godina, koja je psiho-socijalni problem. Isto tako, ne podliježu svi muškarci andropauzi.

Znanstvenici razmatraju mogućnost "liječenja" andropauze hormonalnim terapijama, koji bi trebali ublažiti posljedice smanjenja razine hormona u organizmu. Međutim, još uvijek se ispituju moguće nuspojave.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije