Bol u testisima

Bol u testisima

Bol u testisima
  • Objavljeno: Petak, 09.08.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Muškarci su jako osjetljivi po pitanju testisa. Na kraju krajeva, testisi su sami po sebi jako osjetljivi. No, neugodan osjećaj i bol u testisima muškarcima uzrokuju veliki stres. Mnogi to povezuju sa svojom muškosti i seksualnošću, i postaju ranjiviji.

Testisi, osjetljivi dio tijela koji je odgovoran za proizvodnju spermija i testosterona, su s razlogom smješteni izvan tijela. Na taj način su uvijek optimalne tjelesne temperature, koja je 1 do 2 stupnja niža od temperature ostatka tijela.

Svaka abnormalnost na području testisa kod brojnih muškaraca stvara osjećaj nesigurnosti i srama, zbog čega se jako teško odlučuju na odlazak liječniku. Svaka bol u testisu i osjećaj nelagode je abnormalan. Iako ne moraju nužno biti prisutne kvržice, svakako je potrebno da posjetite liječnika.

Ozljeda testisa

Udarac u skrotum i testise će uzrokovati bolove u testisima. Svaki muškarac, koji je pretrpio ovakvu vrstu udarca, osjećaj boli vjerojatno pamti za cijeli život.

Naticanje i krvarenje su najgore posljedice udarca. No, koliko god to loše izgledalo, sasvim je bezopasno i proći će unutar nekoliko dana.

Infekcija testisa

Testisi su skloni infekcijama. Upala testisa može uzrokovati bol, osjetljivost, naticanje i povećanje temperature testisa.

Bakterijska infekcija se u pravilu uvijek javlja u urinarnom sustavu i lako se liječi uzimanjem antibiotika.

Virusna infekcija se češće javlja na području testisa, može zahvatiti jedan ili pak oba testisa. Rijetki su slučajevi, ali postoje, kada je infekcija testisa uzrokovala neplodnost muškarca.

Hernija

Hernija ili kila uzrokuje stvaranje kvržice koja se vidi izvana.

Hernija se može javiti i na području prepona, točnije na području skrotuma. Bolovi se često pogoršavaju kretanjem, kašljanjem ili kihanjem. Potrebno je kirurško uklanjanje kile.

Seksualna uzbuđenost

Seksualna uzbuđenost, koja ne rezultira ejakulacijom, može uzrokovati nakupljanje sperme i osjećaj nelagode na području testisa.

Ovo je potpuno bezopasno i proći će unutar nekoliko sati. Brojni muškarci osjete olakšanje nakon masturbacije.

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenac, koji putuje od bubrega prema mjehuru i penisu, u pravilu uzrokuje oštru bol na području abdomena. Također može biti prisutna krv u urinu.

Kada liječnik pregleda vaše testise i ne pronađe nikakve abnormalnosti, velika je vjerojatnost da ćete morati obaviti testiranja koja će provjeriti patite li od bubrežnih kamenaca.

Rak testisa

Rak testisa rijetko uzrokuje bol i nelagodu, već naticanje jednog testisa. To naticanje nije toliko nelagodno i bolno, zbog čega veliki broj slučajeva raka testisa prođe neprimijećen.

Rak testisa je u 99% slučajeva potpuno izlječiv ako se prepozna u ranoj fazi. Stoga se nemate razloga bojati i pođite na pregled liječniku.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije