5 stvari koje niste znali o penisu

5 stvari koje niste znali o penisu

5 stvari koje niste znali o penisu
  • Objavljeno: Subota, 21.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Penis radi što hoće

Svaki muškarac reći će vam da je primijetio da penis često radi što želi. Na primjer erekcija u neprimjereno vrijeme. Istina je da muškarac ima manje vlasti nad svojim penisom za razliku od dijelova tijela kao što su ruke i noge. To je zato što penis odgovora na dio živčanog sustava koji nije uvijek pod svjesnom kontrolom. Radi se o autonomnom živčanom sustavu, koji također regulira otkucaje srca i krvni tlak.

Seksualno uzbuđenje obično nije dobrovoljno. Većina seksualnog uzbuđenja događa se u simpatičkom živčanom sustavu. Osim toga, impulsi iz mozga tijekom REM faze sna uzrokuju erekciju ako sanjate o seksu ili o testu za koji ste zaboravili učiti. Isto tako, podizanje teških predmeta ili naprezanje utrobe može proizvesti erekciju.

Kao što penis nekada raste bez pristanka, može se i smanjiti. "Veličina opuštenog penisa varira od čovjeka do čovjeka", kaže Drogo Montague, urolog na Klinici Cleveland. Izloženost hladnoj vodom ili zraku čini penis manjim. To dolazi od simpatičkog živčanog sustava.

Psihološki stres također uključuje simpatički živčani sustav i ima isti učinak kao hladan tuš, kaže Montague. Kada ste opušteni i osjećte se dobro, opušteni penis izgleda veći nego kada ste pod stresom. U penis je "barometar simpatičkog živčanog sustava," kaže Montague.

Penis može narasti

Ne postoji konzistentan odnos između veličine opuštenog penisa i penisa u erekciji. U jednom istraživanju u kojem je sudjelovalo 80 ljudi, istraživači su utvrdili da se povećanje penisa u erekciji kreće od oko 1.25 cm do 9 cm.

Istraživanje sa više od tisuću mjerenja koje je proveo seksolog Alfred Kinsey pokazuje da će se kraći opušteni penis u erekciji povećati oko dva puta više od većeg opuštenog penisa. Njegovo istraživanje donosi da se oko 12% penisa poveća jednu trećinu ili manje od njihove ukupne dužine u erekciji, a oko 7% penisa je duplo veće u erekciji.

Penis ima oblik bumeranga

Vaš penis ima oblik kao bumerang. Kao što ne vidite cijelo veliko stablo hrasta ispod zemlje, ne vidite ni korijen penisa unutar karlice koji se nastavlja na stidnu kost. Na snimkama magnetne rezonance primjetno je da penis izgleda kao bumerang, kao što je navedeno od strane francuskih istraživača.

Jedna od metoda kirurškog povećanja penisa je rezanje ligamenta unutar zdjelice koji drži korijen penisa. Ovaj ligament, nazvan suspenzivni ligament, čini erkciju jačom. Rezanjem tog ligamenta, penis u erekciji gubi kut prema gore i visi. Nedostatak ukrućenosti može dovesti do ozljede.

Penis možete slomiti

U penisu nema kosti, ali može se slomiti. To se naziva fraktura penisa i kada se to dogodi, čuje se zvuk pucanja, kaže Montague. Tada penis postaje crn i plav. I tu nastupa strašna bol. Fraktura penisa je rijetka, a najčešće se događa kod mlađih ljudi, jer je njihova erekcija prilično kruta.

Evo kako izbjeći frakturu penisa: nemojte koristiti penis suviše grubo. Često se fraktura penisa događa, kaže Montague, kod brzog vođenja ljubavi kada se penis zabije u partneričinu stidnu kost. Žena koja se neobuzdano kreće dok je na partneru, može slomiti njegov penis.

Peyronijev sindrom se uglavnom više događa starijim ljudima, kaže Montague. Erekcija starijeg čovjeka neće tako ukrutiti penis ali to će biti dovoljno za seks. Ako se penis previše savija tijekom seksa, mala oštećenja tkiva mogu formirati ožiljke i nakupine ozlijeđenog tkiva penisu mogu dati abnormalno izvijen oblik. Nisu sve zakrivljenosti penisa problematične. Postoji mnogo varijabilnost u onome što je normalno", kaže Cummings.

Većina penisa nije obrezana

Prema izvješćima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS (UNAIDS) procjenjuje se da je u svijetu tek 30% muškaraca obrezano u dobi od 15 godina pa na više.

Procjene variraju ovisno o vjeri i nacionalnosti. Gotovo svi muškarci židovske i muslimanske vjeroispovjesti imaju obrezan penis, a zajedno čine oko 70% svih obrezanih muškarac. SAD ima najveći udio muškaraca koji su obrezani iz ne-vjerskih razloga. 75% ne-židovskih i ne-muslimanskih Amerikanaca je obrezano. Usporedite to s Kanadom gdje ih je samo 30%., u Velikoj Britaniji 20%, a u Australiji samo 6%.

Praksa obrezivanja beba dječaka iz medicinskih i kozmetičkih razloga postala je sporna u SAD. Nedavno je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UUNAIDS preporučila obrezivanje odraslih muškaraca na temelju dokaza da muškarci s obrezanim penisom imaju manji rizik od zaraze HIV-om. Procjenjuje se da je oko 65% novorođenčadi obrezano u SAD-u.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije