Hrana koja sprečava opadanje kose

Hrana koja sprečava opadanje kose

Hrana koja sprečava opadanje kose
  • Objavljeno: Srijeda, 08.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživanja su pokazala da ljudi koji gube kosu imaju manjak vitamina i minerala, ponajviše vitamina B6 i E te željeza i cinka. Prema tome, vodite li računa o tome da se određene namirnice nalaze redovito na vašem jelovniku, zauzvrat biste trebali imati gušću i zdraviju kosu. No, gubitak kose ponekad je jednostavno stvar genetike i tu ipak nema pomoći.

Primijetite li da vam se kosa prorjeđuje, morali biste svakako više pozornosti posvetiti prehrani i obavezno smanjiti unos masnoća. Naime, prehrana bogata masnoćama povezana je s visokim razinama testosterona, koji je pak odgovaran za opadanje kose.

Budući da je kosa sastoji uglavnom od proteina, logično je da prehrana bogata proteinima dobar izbor za sve koji imaju problema s prorjeđivanjem kose.

Odresci od crvenog mesa su bogati proteinima, željezom i cinkom i trebali bi se naći na jelovniku, ali ne prečesto jer su, osim proteinima, bogati i štetnim masnoćama. Zato su ipak puno bolji izbor piletina, riba, nemasni sir, jaja, bademi, grahorice i jogurt.

Soja i tofu su također dobar odabir jer su bogati proteinima, a siromašni lošim masnoćama. Jaja i mliječni proizvodi poput jogurta su dobar način da tijelu priskrbite dodatni izvor proteina, a osim toga su bogati hranjivim tvarima i mineralima poput selena i magnezija.

Nedostatak željeza i cinka u organizmu najveći je uzrok ispadanja kose, a krivca za lomljivu kosu možete pronaći i u nedostatku vitamina A. Stoga se preporuča jesti zeleno i žuto povrće, iznutrice i mliječne proizvode koji su bogati navedenim mineralima i vitaminima.

Dobar izvor željeza su i grožđice koje igraju važnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, dijela krvi koji prenosi kisik u organe i tkiva. Dobra cirkulacija krvi u glavi stimulira rast kose i sprečava njezino opadanje. No to ne znači da se svakodnevno na vašem jelovniku moraju svakodnevno nalaziti crveno meso, jetra ili špinat. Puno je jednostavnije želju za nečim slatkim zadovoljiti zdravijom opcijom, suhim voćem koje je bogato željezom.

Važnost vitamina C za zdravlje kose također je značajna jer omogućuje bolju cirkulaciju oko korijena vlasi, pa tako tvari nužne za rast brže i lakše dopiru do njega. Naranče su bogate vitaminom C koji pomaže tijelu da brže apsorbira željezo iz mesa i drugih izvora.

Vitamin C također igra značajnu ulogu u stvaranju kolagena koji je neophodan za rast kose. No, osim vitamina C i A, za zdravlje kose važan je i vitamin E. Njega ćete najlakše unijeti putem zdravih grickalica, badema koji su bogati vitaminom E i cinkom, a snižavaju i razinu lošeg kolesterola.

Mnogi muškarci koji pate od gubitka kose zapravo imaju manjak cinka u organizmu. Cink igra ključnu ulogu u reguliranu raznih tjelesnih funkcija, od reprodukcije stanica do ravnoteže hormona, a sve to djeluje i na rast kose. No, najvažnije je da je cink iznimno važan za žlijezde koje su spojene s folikulima kose. Dođe li do manjka cinka u organizmu, folikule slabe, zbog čega se vlasi lome i ispadaju. Da bismo to spriječili, važno je jesti hranu bogatu cinkom, a to su crveno meso, perad, dagnje, škampi, orasi i kamenice. No, treba imati na umu da i unos prevelikih količina cinka u organizam također dovodi do opadanja kose, pa ne treba pretjerivati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije