Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što kad je muškarac u klimakteriju

Što kad je muškarac u klimakteriju

Što kad je muškarac u klimakteriju
  • Objavljeno: Utorak, 14.04.2009.
  • Broj pregleda: 1.825
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Riječ je o razdoblju koje je teško za oba spola.Doduše, kod žena te promjene dolaze više do izražaja, ali i činjenica je da se u pedesetima i kod pripadnika jačeg spola javljaju simptomi "menopauze". Saznajte kakvi su muškarci u klimaksu!

Klimakterij je teško životno razdoblje za većinu žena, međutim ni muškarcima nije lako. Manjak tjelesne snage i energije, problemi sa spavanjem, razdražljivost, slabije spoznajne funkcije mozga samo su neki od problema muškaraca u tom razdoblju.

Kod muškaraca slabljenje kvalitete spolnih stanica i produkcije muških spolnih hormona skoro da se ni ne primjećuje. Samo 30 posto muškaraca iznad šezdesete godine života pokazuje značajno niže vrijednosti testosterona, dok je kod žena potpuno suprotno. S vremenom se počinju žaliti na depresiju, bezvoljnost i lošu koncentraciju. Oko sto tisuća muškaraca u Hrvatskoj pati od ovog poremećaja iako na prvi pogled to ne možete znati.

No, na nekim područjima da je muškarac u klimakteriju itekako je uočljivo. Muški klimakterij se najbolje prepoznaje po uočljivom padu potencije i libida, otežanom zadovoljavanju partnerice te rijetkim spolnim odnosima. Osim promjena na seksualnom planu pripadnike jačeg spola muče i brojni vidljivi pokazatelji andropauze. Najčešći su gubitak kose i dlaka. Tjelesna masa naglo se povećava, a mišićna masa smanjuje. Najviše kilograma dobivaju na području struka i bokova. Osim toga, čitavo tijelo muškarca, osim lica, postupno se smanjuje, a zbog slabljenja mišića, nastaju izobličenja, naročito grudnog koša.

Na prvu, ove promjene se pripisuju karakteru, no glavni krivac je manjak testosterona.

I klasične bolesti, primjerice srca i krvnih žila sve su učestalije. To je doba kad mnogi muškarci konačno uviđaju da nisu ostvarili neke životne ambicije i da više nema vremena da se to učini. To ih još više baca u depresiju. On je fizički i psihički premoren, ima više vremena, ali manje želje za razgovor sa svojom partnericom. Često puta muškarci se okrenu drugačijim životnim navikama. Posrnu za alkoholom ili nekim drugim sadržajima kojima liječe svoju tugu i stres.

Teško je dati neki obećavajući recept za rješenje ovog problema. Idealno bi bilo kada bi partneri zajedno pronalazili odgovore na takva pitanja. Potrebno je više razumijevanja i tolerancije i naravno, razgovora. Ako vidite da ste potpuno nemoćni u pronalaženju rješenja, potražite pomoć liječnika. On će vas prema potrebi, uputiti na pregled i odrediti adekvatnu terapiju.

Komentari

Najnovije

Najčitanije