Zašto muškarci ne brinu o svome zdravlju i kako ih natjerati da počnu?

Zašto muškarci ne brinu o svome zdravlju i kako ih natjerati da počnu?

Zašto muškarci ne brinu o svome zdravlju i kako ih natjerati da počnu?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako su izvana snažni, muškarci imaju svoje slabosti i strahove. Jedan od čestih strahova muškaraca je upravo odlazak kod doktora. Postoji nekoliko razloga zašto je tome tako.

Prvo, većina muškaraca smatra da nisu muževni ako odlaze na preglede, drugi razlog je sram, odnosno strah od dijagnoze. Treći i najčešći razlog jest pogrešno mišljenje da liječniku trebaju ići tek onda kada su bolesni.

Dugovječnost počinje s brigom o sebi. U to ubrajamo zdravu prehranu, redovitu fizičku aktivnost i brigu o zdravlju. Ostaje pitanje, ako muškarci brinu o svome izgledu, zašto onda većina njih ne brine o zdravlju?

Ako je i vaš muškarac jedan od tih koji izbjegava brinuti o svome zdravlju, onda vi kao žena tu imate važnu ulogu. A to je preuzeti inicijativu i ‘’natjerati’’ ga da počne brinuti o svome zdravlju.

Kako potaknuti muškarca da ode liječniku?

Za početak objasnite mu važnost preventivnih pregleda. Svake godine, ili barem svake dvije godine, potaknite ga da ode na sistematski pregled. Zašto je sistematski pregled za muškarce važan i što on sve pokriva pročitajte ovdje.

Osim sistematskog pregleda postoje i pregledi koje bi, ovisno o dobi, redovito trebao obavljati svaki muškarac. Više o tome koje sve preglede, koliko često i u kojoj dobi trebaju obavljati muškarci pročitajte u članku.

Važno je naglasiti da neke bolesti ne bole, kao što je rak prostate, također u početku se kod nekih muških bolesti ne pojavljuju simptomi. Upravo zato su važni preventivni pregledi kojima će se otkriti bolest u ranoj fazi što će povećati šansu za uspješno liječenje.

Nema mjesta za sram

Muškarci često osjećaju nelagodu kada treba govoriti o privatnim problemima kao što je muško zdravlje. Ne samo da im je neugodno govoriti o tome pred prijateljima, već im je neugodno govoriti o tome vlastitom liječniku.

Upravo to je jedan od razloga zašto odgađaju odlazak liječniku sve dok nije prekasno. Svome muškarcu trebate objasniti da mjesta za sram nema i da ga nećete smatrati manje muževnim ako će ići na preglede. Potaknite ga da prihvati vlastito zdravlje te da zdravstvene probleme prestane gurati ''pod tepih'' i umanjivati njihovu ozbiljnost.

Prevencija je ključ uspješnog liječenja. Pravovremena reakcija može spriječiti da se mali zdravstveni problem pretvori u veliki. Poznavanje vlastitog zdravlja i proaktivnost mogu učiniti veliku razliku u kvaliteti i duljini života.

Upravo zato ako vaš muškarac sam ne želi preuzeti brigu o svome zdravlju, preuzmite ju vi. Podsjetite ga da ode na preventivni pregled i dajte mu do znanja da ste uz njega. Pravi muškarci nisu oni koji glume frajere, već oni koji brinu o svome zdravlju na vrijeme!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije