Koje preglede i u kojoj dobi treba obaviti svaki muškarac?

Koje preglede i u kojoj dobi treba obaviti svaki muškarac?

Koje preglede i u kojoj dobi treba obaviti svaki muškarac?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jedno od učestalih, ali i istinitih, mišljenja kada je riječ o muškom zdravlju jest to da muškarci izbjegavaju preglede i smatraju da kod liječnika treba ići tek kada se pojave simptomi.

Svaki bi muškarac trebao usvojiti naviku redovitog odlaska na preventivne preglede jer su upravo sprečavanje, rano otkrivanje i pravovremeno liječenje najvažniji faktori kada je riječ o zdravlju. Muškarci imaju veću vjerojatnost za razvoj kardiovaskularnih bolesti, raka pluća i želučano-crijevnih problema nego žene.

Cilj preventivnih pregleda je otkrivanje bolesti u ranoj fazi, prije pojave samih simptoma jer su tada najveće šanse za uspješno liječenje. Pročitajte koje preglede i koliko često trebaju obavljati muškarci.

Pregled za rak prostate

Rak prostate jedan je od najčešćih tipova raka kod muškaraca. Rak prostate nerijetko ne pokazuje nikakve simptome, zbog čega je potrebno redovito raditi pregled prostate. Srećom, postoje testovi za rano otkrivanje raka prostate. Zdravlje prostate može se ispitati putem digitalno rektalnog pregleda (DRE) i specifičnog antigena prostate iz krvi (PSA).

Preventivne preglede prostate trebali bi jednom godišnje raditi muškarci stariji od 45 godina. Iako se karcinom prostate najčešće pojavljuje nakon 45. godine života, postoje rijetki slučajevi ranijeg obolijevanja.

Pregled za rak testisa

Rak testisa je bolest koju je moguće izliječiti u više od 90% slučajeva, ako je otkriven na vrijeme. Važno je znati da se ova vrsta tumora najčešće javlja u dobi od 20. do 54. godine života. Tome su posebno izloženi muškarci koji u svojoj obitelji imaju povijest ove bolesti.

Najjednostavniji način za pravovremeno uočavanje raka testisa je redoviti mjesečni samopregled testisa. Uočavanjem kvržice potrebno je što ranije otići na pregled kod liječnika, a ne odgađati pregled s mišlju da će ‘’proći samo od sebe’’, jer što ranije liječnik dijagnosticira tumor to je veća šansa za uspješno liječenje.

Pregled za rak debelog crijeva

Muškarci imaju veći rizik za razvoj raka debelog crijeva od žena, a upravo je ovaj tip drugi najčešći oblik raka. Rak debelog crijeva uglavnom zahvaća osobe starije od 50 godina, zbog čega probir za taj tip raka počinje upravo u dobi od 50 godina. Naravno, u slučaju obiteljske anamneze pregled za rak debelog crijeva potrebno je početi obavljati ranije. Pregled za rak debelog crijeva najčešće se radi kolonoskopijom.

Pregled za rak kože

Melanom je najopasniji oblik raka kože. Iako starije osobe imaju veći rizik za razvoj melanoma, od njega mogu oboljeti i mlađi stoga treba izbjegavati faktore koji povećavaju rizik, a među kojima je glavni faktor pretjerano izlaganje suncu.

Samopregled madeža je potrebno redovito obavljati, a jednom u dvije godine otići na pregled madeža kod dermatologa. Nakon 50. godine povećava se rizik od razvoja raka kože, stoga je madeže kod liječnika potrebno pregledavati svake godine.

Visoki krvni tlak (hipertenzija)

Iako je visoki krvni tlak uglavnom izlječiv, može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Osobe koje uglavnom imaju rizik za visoki krvni tlak su starije osobe, osobe s povećanom tjelesnom težinom i one koje vode nezdrav način života.

Prema preporukama, optimalni interval probira za hipertenziju je svake 2 godine za osobe s normalnim krvnim tlakom (120/80), dok osobe s visokim krvnim tlakom ga trebaju provjeravati svake godine.

Mjerenje kolesterola

Visoka razina lošeg (LDL) kolesterola u krvi uzrokuje stvaranje naslaga na stijenkama krvnih žila, što vremenom može uzrokovati srčani i moždani udar. Razinu kolesterola bi svakih 5 godina trebali provjeravati muškarci stariji od 35. godina.

Bez obzira na dob, muškarci koji puše, imaju dijabetes, visok krvni tlak ili povijest bolesti srca u obitelji trebaju sa svojim liječnikom dogovoriti češću kontrolu kolesterola.

Testiranje za dijabetes tipa 2

Nekontrolirani dijabetes može dovesti do niza ozbiljnih komplikacija, kao što su bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega, sljepoća i oštećenje živaca. Srećom, dijabetes je moguće kontrolirati i spriječiti komplikacije uz zdrav način života i uzimanje terapije.

Testiranje za dijabetes trebaju svake 3 godine obavljati zdravi muškarci stariji od 45 godina, a prema preporuci liječnika to može biti i češće.

Pojedine bolesti i poremećaji prenose se genetski, bez obzira na to radi li se o dobroćudnim tegobama kao što je ćelavost ili zloćudnim poput tumora. Važno je poznavati obiteljsku anamnezu i razgovarati o preventivnim mjerama s liječnikom. Zdrav način života i svijest o važnosti preventivnih pregleda su ključ zdravlja i dugovječnosti.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije