Otvoreno o intimnim tegobama

Otvoreno o intimnim tegobama

Otvoreno o intimnim tegobama
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Akutna oboljenja muških spolnih organa, ako se ne liječe, lako poprimaju kronični oblik. Bolesti mokraćnog sustava u muškaraca se, za razliku od žena, javljaju u manjem broju, no teže se dijagnosticiraju i sporije liječe.

Balanitis je upala glavića, a postitis upala unutarnjeg dijela prepucija, odnosno kože koja štiti glavić. Često su zahvaćene obje strukture te govorimo o balanopostitisu. Balanitis je jedna od najučestalijih tegoba zbog kojih muškarci odlaze dermatovenerologu.

Uzroci su brojni i različiti: loša higijena, infekcija, trauma, kontaktna alergija, dermatoze, maligne i reumatske bolesti. U ranom djetinjstvu i mlađoj životnoj dobi to može biti pelenski osip, toksično nagrizanje amonijaka iz urina zbog neredovitog mijenjanja pelena, iritacija tvarima iz okoliša, ozljeda, infekcije gljivama, bakterijama, virusima, protozoama, urođena fimoza, neke autoimune, alergijske i kronične bolesti, preosjetljivost na lijekove, spermicide, lubrikante i sl.

U starijoj životnoj dobi čest je razlog nastanka balanitisa neliječeni dijabetes i maligna bolest. Balanitis se očituje svrbežom i iritacijama, crvenilom, oteklinom i nakupljanjem sekreta, ponekad s razjedinama. Od komplikacija najčešća je fimoza - suženje kože prepucija, suženje lumena mokraćne cijevi i priraslice te napuknuća kože i sluznice.

Među najčešćim uzročnicima balanitisa zaraznog porijekla je Candida albicans, prirodni stanovnik probavnog trakta, gljiva koja se često nalazi na koži, u usnoj šupljini i crijevima. Infekcija se lakše razvija nakon liječenja antibioticima zbog poremećaja imuniteta, a pogoduju i drugi faktori: nepravilna higijena spolnih organa, neprepoznata šećerna bolest, neliječena oralna i vaginalna kandidijaza u partnerice. Simptomi žarenja i svrbeža pojačaju se nakon spolnog odnosa zbog fizičkog nadražaja.

U većine muškaraca generativne dobi osim gljivicama, upale glansa i prepucija često su posljedica bakterija koje se na spolovilo nasele tijekom spolnog odnosa. Upale su češće u neobrezanih muškaraca te u osoba koje nemaju redovne higijenske navike ili nose preusku odjeću. U slučaju kronične upale, koja ne prolazi ni pojačanom higijenom ni uobičajenom lokalnom i medikamentnom terapijom, za postavljanje dijagnoze ponekad je potrebna biopsija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije