Čišćenje doma - obratite pozornost na detalje

Čišćenje doma - obratite pozornost na detalje

Čišćenje doma - obratite pozornost na detalje
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 961
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Prije nego krenete u uobičajeno pospremanje svoga doma, skrenut ćemo vam pozornost na deset najvažnijih stvari kada je u pitanju čišćenje. Budete li pazili na navedene detalje, zaštitit ćete svoje i zdravlje svojih ukućana. To ne znači da ćete svakodnevno trebati prati, usisavati, spremati... Naprotiv, kada ste svjesni za koja mjesta u stanu je najvažnije da su čista, spremanje će postati lako i jednostavno.

PODOVI

Čisti podovi jedna su od najvažnijih stvari u stanu. Hodanjem se prašina i prljavština raznose posvuda, stoga je najbolje skidati cipele u hodniku te redovito (barem jednom tjedno) usisavati i prati podove. Grinje se obožavaju nastaniti u prašini, prljavim tepisima i kaučima, te mogu uzrokovati mnoge probleme ljudima koji imaju problema s alergijama. Također je poželjno jednom godišnje oprati tepihe i tapecirani namještaj.

RADNE POVRŠINE

Površine u kuhinji, stolove i police potrebno je redovito brisati. To se posebno odnosi na radne površine u kuhinji koje se koriste za pripremanje hrane, jer predstavljaju plodno tlo za razmnožavanje bakterija. Njih je potrebno svakodnevno čistiti.

HRANA

Hrana koja je preko noći ostavljena izvan hladnjaka i ostaci jela trebaju se odmah odstraniti i baciti u kantu za smeće ili u toalet. Ostavljena na sobnoj temperaturi, hrana postaje idealna za razmnožavanje bakterija. Tanjure i posude s ostacima hrane potrebno je odmah oprati.

SPUŽVICA ZA POSUĐE

Prosječna spužvica za pranje posuđa prljavija je od prosječne zahodske školjke. Kuhinjske krpe i spužve su uglavnom mokre i tople, te kao takve predstavljaju idealno stanište za bakterije. Svakodnevno ih je potrebno dobro oprati nakon uporabe i staviti na suho mjesto (nikako ne u sudoper). Spužve je također moguće oprati i u perilici posuđa i osušiti u mikrovalnoj na 30 sekundi.

KUPAONICA

Sve površine u kupaonici neka budu suhe, a jednom tjedno ih očistite sredstvom za čišćenje. To se posebno odnosi i na zastor za tuširanje, jer se obično na njemu nalazi najviše bakterija i ostataka sapuna.

ODVODI

Odvodi u kuhinji i kupaonici su najonečišćeniji dijelovi stana. Stoga, neka uvijek budu dobro prohodni i čisti. Kako biste ih dezinficirali, ne morate koristiti snažne kemikalije - dovoljno je nekoliko puta tjedno u odvode usuti malo običnog alkoholnog octa koji će rastjerati bakterije i očistiti odvode.

POSTELJINA

S posteljinom smo u kontaktu svaku večer oko osam sati. Kada je u pitanju odjeća, ne pada nam napamet da jednu te istu majicu oblačimo uzastopno tri tjedna bez da je operemo. Stoga je posteljinu idealno mijenjati barem jednom u dva tjedna ili jednom tjedno. Ako ste bili bolesni ili više vremena provodili u krevetu, promijenite je i češće.

RUČNICI

Svaki član kućanstva trebao bi imati svoje ručnike i redovito ih mijenjati. Bakterije obožavaju mokre i vlažne ručnike koji se opet iznova i iznova upotrebljavaju.

PREDMETI KOJE ČESTO DIRATE

Redovito brišite predmete i površine koje se svakodnevno dodiruju. Pri tome se misli na prekidače, kvake na vratima, telefon, računalnu tipkovnicu i miša, daljinske upravljače, zahodske ručice za puštanje vode... Mnogi virusi prenose se baš ovim putem - kada puno ljudi često dodiruje iste predmete koji nisu dugo očišćeni.

KUĆNI LJUBIMCI

Redovito čistite dlake koje su vaš pas ili mačka ostavili svuda za sobom u stanu. Obavezno naučite svog ljubimca da mu mjesto nije u vašoj spavaćoj sobi, a pogotovo ne na krevetu u kojem spavate. Osigurajte mu udobni kutak gdje će moći na miru spavati. Redovito ga kupajte i čistite od buha te vodite veterinaru na preglede kako biste se uvjerili da su zdravi, jer ljubimci mnoge bolesti mogu prenijeti na vlasnike.

Najnovije

Najčitanije