Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čišćenje doma - obratite pozornost na detalje

Čišćenje doma - obratite pozornost na detalje

Čišćenje doma - obratite pozornost na detalje
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 869
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prije nego krenete u uobičajeno pospremanje svoga doma, skrenut ćemo vam pozornost na deset najvažnijih stvari kada je u pitanju čišćenje. Budete li pazili na navedene detalje, zaštitit ćete svoje i zdravlje svojih ukućana. To ne znači da ćete svakodnevno trebati prati, usisavati, spremati... Naprotiv, kada ste svjesni za koja mjesta u stanu je najvažnije da su čista, spremanje će postati lako i jednostavno.

PODOVI

Čisti podovi jedna su od najvažnijih stvari u stanu. Hodanjem se prašina i prljavština raznose posvuda, stoga je najbolje skidati cipele u hodniku te redovito (barem jednom tjedno) usisavati i prati podove. Grinje se obožavaju nastaniti u prašini, prljavim tepisima i kaučima, te mogu uzrokovati mnoge probleme ljudima koji imaju problema s alergijama. Također je poželjno jednom godišnje oprati tepihe i tapecirani namještaj.

RADNE POVRŠINE

Površine u kuhinji, stolove i police potrebno je redovito brisati. To se posebno odnosi na radne površine u kuhinji koje se koriste za pripremanje hrane, jer predstavljaju plodno tlo za razmnožavanje bakterija. Njih je potrebno svakodnevno čistiti.

HRANA

Hrana koja je preko noći ostavljena izvan hladnjaka i ostaci jela trebaju se odmah odstraniti i baciti u kantu za smeće ili u toalet. Ostavljena na sobnoj temperaturi, hrana postaje idealna za razmnožavanje bakterija. Tanjure i posude s ostacima hrane potrebno je odmah oprati.

SPUŽVICA ZA POSUĐE

Prosječna spužvica za pranje posuđa prljavija je od prosječne zahodske školjke. Kuhinjske krpe i spužve su uglavnom mokre i tople, te kao takve predstavljaju idealno stanište za bakterije. Svakodnevno ih je potrebno dobro oprati nakon uporabe i staviti na suho mjesto (nikako ne u sudoper). Spužve je također moguće oprati i u perilici posuđa i osušiti u mikrovalnoj na 30 sekundi.

KUPAONICA

Sve površine u kupaonici neka budu suhe, a jednom tjedno ih očistite sredstvom za čišćenje. To se posebno odnosi i na zastor za tuširanje, jer se obično na njemu nalazi najviše bakterija i ostataka sapuna.

ODVODI

Odvodi u kuhinji i kupaonici su najonečišćeniji dijelovi stana. Stoga, neka uvijek budu dobro prohodni i čisti. Kako biste ih dezinficirali, ne morate koristiti snažne kemikalije - dovoljno je nekoliko puta tjedno u odvode usuti malo običnog alkoholnog octa koji će rastjerati bakterije i očistiti odvode.

POSTELJINA

S posteljinom smo u kontaktu svaku večer oko osam sati. Kada je u pitanju odjeća, ne pada nam napamet da jednu te istu majicu oblačimo uzastopno tri tjedna bez da je operemo. Stoga je posteljinu idealno mijenjati barem jednom u dva tjedna ili jednom tjedno. Ako ste bili bolesni ili više vremena provodili u krevetu, promijenite je i češće.

RUČNICI

Svaki član kućanstva trebao bi imati svoje ručnike i redovito ih mijenjati. Bakterije obožavaju mokre i vlažne ručnike koji se opet iznova i iznova upotrebljavaju.

PREDMETI KOJE ČESTO DIRATE

Redovito brišite predmete i površine koje se svakodnevno dodiruju. Pri tome se misli na prekidače, kvake na vratima, telefon, računalnu tipkovnicu i miša, daljinske upravljače, zahodske ručice za puštanje vode... Mnogi virusi prenose se baš ovim putem - kada puno ljudi često dodiruje iste predmete koji nisu dugo očišćeni.

KUĆNI LJUBIMCI

Redovito čistite dlake koje su vaš pas ili mačka ostavili svuda za sobom u stanu. Obavezno naučite svog ljubimca da mu mjesto nije u vašoj spavaćoj sobi, a pogotovo ne na krevetu u kojem spavate. Osigurajte mu udobni kutak gdje će moći na miru spavati. Redovito ga kupajte i čistite od buha te vodite veterinaru na preglede kako biste se uvjerili da su zdravi, jer ljubimci mnoge bolesti mogu prenijeti na vlasnike.

Komentari

Najnovije

Najčitanije