Emocionalna manipulacija - prepoznajte ju i zaustavite

Emocionalna manipulacija - prepoznajte ju i zaustavite

Emocionalna manipulacija - prepoznajte ju i zaustavite
  • Objavljeno: Utorak, 29.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Manipulativne tehnike

Poricanje

To je definitivno jedna od najčešćih tehnika kojom se emocionalni manipulatori služe. Naprave nešto, a kasnije to negiraju, ističući žrtvi kako je ona kriva što uopće tako nešto može pomisliti. Ovo poricanje nije obrambeni mehanizam, već način da se žrtva osjeća krivom.

Selektivna nepažnja

Ova taktika je slična poricanju te se često mijenja s poricanjem kada se manipulator pravi nevin. Ovom taktikom manipulator ignorira upozorenja, molbe i želje drugih i odbija posvetiti pažnju jer ga može omesti u manipuliranju žrtvom.

Racionalizacija

To je često isprika kojom se manipulator služi tijekom neprikladnog ponašanja. Ovo je vrlo učinkovita taktika kojom uspijeva okolini dati dovoljno dobar razlog za svoje ponašanje, u koji će svaka savjesna osoba povjerovati. Ova tehnika nije učinkovita samo zbog davanja dobrog razloga za neprikladno ponašanje, već manipulator njome uvjerava da za sve što radi postoji dobar razlog i na taj način sam sebi osigurava dolazak do cilja.

Diverzija

Kada pokušate ustanoviti je li osoba manipulator ili nije, želite se zadržati na toj temi i usredotočiti na jedno pitanje. Manipulator će vješto promijeniti temu, izbjeći odgovor na pitanje i učiniti vas u tome bespomoćnima. Manipulatori vješto skrenu vašu pažnju na nešto drugo i omogućavaju provođenje svojih skrivenih planova.

Laganje

Ponekad je teško prepoznati laže li osoba. Na sreću, postoje trenuci u kojima istina sama izađe na vidjelo. Međutim, češći su trenuci kada istina ostane skrivena. Kada manipulatori lažu, iznesu barem jedan dio istine. Vješti su u izbjegavanju odgovora na izravna pitanja. Ukoliko primijetite da osoba iz vašeg okruženja ima već navedene osobine, onda je vrlo vjerojatno da nije iskrena.

Saznajte kako se zaštititi od emocionalne manipulacije!

Zastrašivanje

Manipulatori često zastrašuju svoje žrtve kako bi one bile anksiozne, pod stresom i na taj način nemoćne. Manipulatori će žrtvu zastrašiti na suptilan način, a žrtva će često manipulatoru biti i zahvalna jer će misliti da je to samo dobronamjerno upozorenje.

Krivnja

Jedna stvar koju manipulatori izvrsno znaju jest da je savjest njihove okoline znatno drugačija od njihove. Manipulatori su vješti u stvaranju osjećaja krivnje te na taj način žrtvu drže u submisivnom položaju. Sve što manipulator treba reći jednoj savjesnoj osobi jest da je previše sebična ili da ne posvećuje dovoljno pažnje, na što će se svaka savjesna osoba početi osjećati krivom.

Uloga žrtve

Ovom taktikom se manipulator predstavlja kao žrtva nečijeg bezobzirnog ponašanja. Primjerice, manipulator napravi nešto loše, a potom izigrava žrtvu i optužuje nekog drugog za svoje postupke. U stanju su uvjeriti žrtvu da su oni ti koji pate i kojima je teško, a potom će im njihova žrtva htjeti pomoći, ni ne pomislivši da je riječ o manipulaciji.

Šarmiranje

Manipulatori su gotovo uvijek šarmantni i laskavi. Na taj način dobiju povjerenje od okoline. Manipulator će ukloniti svaki otpor koji pružate dok vas on želi pridobiti. Dat će vam nešto za što zna da vam treba, reći nešto što zna da želite čuti. Ukratko, pronaći će način da vas šarmira. Natjerat će vas da se u njegovom društvu osjećate cijenjeno i važno, a tada će pridobiti vaše povjerenje i vjernost.

Minimizacija

Manipulator će svakoj osobi koja mu prigovori određene postupke, pristupiti na način da to što više učini beznačajnim i bezopasnim. Vjerojatno će reći kako to nije toliko štetno ili neodgovorno koliko vi ili netko drugi to tvrdi.

Ogovaranja

Ovo je jedna od najpopularnijih taktika manipulatora. U stanju su posvađati dvije osobe kako bi došli do svoga cilja. Tako vama mogu pričati da je netko drugi rekao nešto loše o vama, a isto to pričati i drugoj osobi. Svakako trebate biti oprezni.

Ignoriranje

Manipulator će vrlo vjerojatno kada vi uistinu nešto krivo napravite, dodatnu krivnju i osjećaj boli stvarati ignoriranjem. Tada želi da se vi dodatno trudite oko njega, posvetite dodatnu pažnju i nahranite njegov gladni ego.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije