Emocionalna manipulacija - prepoznajte ju i zaustavite

Emocionalna manipulacija - prepoznajte ju i zaustavite

Emocionalna manipulacija - prepoznajte ju i zaustavite
  • Objavljeno: Utorak, 29.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Zašto ljudi manipuliraju?

Važno je da znate da nisu sve manipulacije štetne i zle. Primjerice, roditelji se mogu služiti manipulacijama da dijete nagovore na odlazak liječniku, zaposlenici se koriste njima kako bi šefa uvjerili da im treba dati povišicu, partneri se koriste njima kako bi nagovorili voljenu osobu da prestane s lošim navikama i slično.

Manipulativne osobe imaju snažnu potrebu za kontrolom. Ta potreba je vjerojatno uzrok nesigurnosti i manjka samopouzdanja. Iako će to zanijekati, njihovi motivi su uvijek sebični. Žele postići nešto pomoću drugih ljudi. Žele biti superiorni i moćni u svojim odnosima, a najčešće će i ostvariti odnose s osobama koje im to dozvoljavaju. Ukoliko manipulatoru jedna od njegovih taktika ne uspije prvih nekoliko puta, on će odustati od manipuliranja tom osobom.

Oni moć vide kao krajnji cilj, a ukoliko je netko uspješniji od njih, tada se javlja potreba za manipulacijama. Ne mogu razumjeti kako ustvari svaka osoba može ostvariti postignuća. Kada ne kontroliraju situaciju, osjećaju se ugroženo. Uglavnom ne pokazuju svoju ranjivu stranu jer bi to značilo da gube kontrolu nad situacijom.

Manipulatori rijetko planiraju svoje postupke, već to rade spontano. Stručnjaci tvrde kako mnogi manipulatori na kraju uistinu osjećaju krivnju za svoje postupke, žele se promijeniti i tada najčešće potraže pomoć bližnjih i stručnjaka.

Ukoliko ste zavoljeli jednog manipulatora, član je obitelji ili ste primijetili takvo ponašanje kod svog djeteta, svakako se obratite stručnjaku. Oni će kroz razgovor s vama prepoznati radi li se uistinu o manipulatoru i, ukoliko je to istina, dati savjet kako se s time nositi i zaustaviti to ponašanje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije