Emocionalna manipulacija - prepoznajte ju i zaustavite

Emocionalna manipulacija - prepoznajte ju i zaustavite

Emocionalna manipulacija - prepoznajte ju i zaustavite
  • Objavljeno: Utorak, 29.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Zaustavite manipulaciju!

Manipulatora nije lako prepoznati. Obratite pažnju na to kako se osjećate u blizini te osobe. Ako ste često anksiozni ili to niste vi, već netko sasvim drugi, vjerojatno je riječ o manipulatoru.

Budite svjesni svojih osjećaja

Vaši osjećaji su vaše najbolje sredstvo pomoću kojega ćete shvatiti postoji li problem. Obratite pažnju na vrstu svojih osjećaja. Ako su oni u blizini te osobe uglavnom krivnja, ljutnja ili imate obrambeni stav, ili su te emocije prisutne u blizini samo jedne osobe, taj odnos nije zdrav. Možda te osjećaje nećete imati tijekom same interakcije, već kada se počnete toga prisjećati, što je također dovoljno da se zabrinete i nešto poduzmete.

Otkrijte izvor osjećaja

Kada razmišljate o tome što se dogodilo između vas i manipulatora, obratite pažnju na to što osjećate. Osjećaje možete i zapisati. Što je točno ta osoba rekla da ste se počeli tako osjećati? Kako ste reagirali u tom trenutku? Kakva je potom bila reakcija te osobe? Sve to redovito pišite, a nakon određenog vremena ćete shvatiti da li je ta osoba emocionalni manipulator ili nije.

Održati odnos ili ne?

Kada ste shvatili uzrok svojih osjećaja i došli do zaključka da je ta osoba emocionalni manipulator, vrijeme je da odlučite želite li zadržati taj odnos ili ne. Primjerice, ljubavne veze ponekad mogu biti toliko negativne i nezdrave, pune emocionalnih manipulacija, a osobe su i dalje zajedno. Također, teško je prekinuti odnos s manipulatorom ukoliko tu osobu susrećete na radnom mjestu. Tada možete probati svesti učestalost viđanja na minimum.

Izaberite trenutak

Ukoliko se odlučite prekinuti odnos (prijateljski, ljubavni, poslovni) s manipulatorom, svakako trebate izabrati trenutak i mjesto jer na taj način vi preuzimate kontrolu nad manipulacijama. Nema potrebe da izrazite ljutnju, već to učinite smireno i sigurno. Manipulator u ovom trenutku može probati s jednom od svojih taktika, a vi slobodno možete dati do znanja kako ste svjesni da sada želi manipulirati situacijom i da to neće proći.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije