Kako redoslijed rođenja oblikuje vašu osobnost?

Kako redoslijed rođenja oblikuje vašu osobnost?

Kako redoslijed rođenja oblikuje vašu osobnost?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.08.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Obitelj i dom

Prvorođeni

Oni posjeduju ekstremno samopouzdanje, samopoštovanje i uglavnom teže višim ciljevima. Prvorođeni je taj s kojim roditelji po prvi puta prolaze neke stvari, a rezultat je obasipanje pažnjom i ljubavlju od strane roditelja. Roditelji u prvorođene često polažu velike nade, oni su često centar pažnje svojih roditelja, stoga odrastaju s velikom količinom prirodnog samopouzdanja.

Prvorođeni često mogu biti pametniji od mlađe braće, odnosno sestara. Kvocijent inteligencije može biti puno veći kod prvorođenih. Ipak, ovo nije pravilo koje vrijedi za svu djecu. Također, prvorođeni su ti koji su uglavnom školovaniji. Ako roditelji ne mogu priuštiti odlazak na fakultet svoj djeci, velika je vjerojatnost da će to priuštiti prvorođenome. Sukladno uspjesima koje prvorođeni postižu, oni često i zarađuju više.

Zbog čestog pritiska koji im roditelji stvaraju, prvorođeni postaju prirodni vođe. Najčešće su oslonac roditeljima, predstavljaju uzor mlađoj braći, odnosno sestrama. Sve što započnu će i dovršiti. Znaju da na njih uvijek netko računa, stoga su i odgovorni.

Dobra organiziranost je još jedna njihova kvaliteta. Oni će rijetko nešto izgubiti, zaboraviti ili biti neuredni. Ovo je opet posljedica toga su najstariji pa obitelj traži oslonac i u tom području.

Ipak, prvorođeni možda mogu pretjerati s potrebom da zadovolje želje i očekivanja okoline. Naviknuti su na to da dobivaju odobravanje od roditelja pa nastavljaju ta odobravanja tražiti i izvan doma. Napravit će bilo što kako bi dovršili posao i vjerojatno su prvi na listi koji su spremni volontirati za daljnja napredovanja. Mišljenje okoline im može biti previše važno.

Prvorođeni često svoje probleme drže samo za sebe i sami se suočavaju s njima, kako bi okolini poslali sliku da su jake i čvrste osobe koje mogu sve. Često osjećaju pritisak od strane roditelja, ali iz tog razloga i postaju uspješni i odgovorni.

Što se ljubavi tiče, prvorođenima najviše odgovara najmlađa osoba u obitelji sa starijima suprotnog spola. Na primjer, ako je prvorođeni muškarac, onda će mu najviše odgovarati ženska osoba koja ima starijeg brata. Isto vrijedi i obrnuto. Najmlađa osoba u obitelji je naviknuta na to da ovisi o nekome i odgovara joj to da se o njoj netko brine. Isto tako, prvorođeni voli brinuti i biti odgovoran za nekoga, a sviđat će mu se nekonvencionalnost i zaigranost koju će mu pružiti najmlađi jer će ga podsjetiti da je u redu nekada se samo zabavljati. Najgore će se slagati s osobom koja je također prvorođena jer može doći do sukoba kod nametanja mišljenja.

dijete_20djecak.jpg

Vitashop

Najnovije

Najčitanije