Kako odgovoriti na osam hitnih stanja

Kako odgovoriti na osam hitnih stanja

Kako odgovoriti na osam hitnih stanja
  • Objavljeno: Subota, 16.01.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. Dijete se opeklo kipućom vodom ili plamenikom

Da li staviti maslac ili majonezu? Brzo ukloniti djetetu odjeću? Staviti led? To su uobičajene reakcije u slučaju opeklina, ali sve su to mitovi. Maslac, majoneza ili druge vrste masti mogu nanijeti još više štete na osjetljivu kožu.

Ispravna reakcija je nježno ispiranje s hladnom vodom i antibiotska mast. Ako je opeklina na osjetljivom području tijela, kao što je lice ili ako ima puno mjehurića, onda otiđite na hitnu i ne bušite mjehuriće.

2. Netko ima napadaj

Da li ga premjestiti? Da li ih zadržati mirnima? Da li silom otvoriti usta prstom ili drugim objektom, ili staviti nešto među zube? Da li samo pažljivo gledati za vrijeme napada? Opet, većina od tih odgovora uobičajene su pogreške koje bi mogle dovesti do ozljeda.

Jedini razlog zbog kojeg osobu treba premjestiti je ako su u na nesigurnom mjestu, te će se vjerojatno ozlijediti. Pokušajte osobu okrenuti na bok i pozvati hitnu. Ako je osoba epileptičar, nazovite hitnu ako napad traje duže od pet minuta. Nikad ne držite osobu za vrijeme napadaja, osim kako bi spriječili ozljede!

3. Uganuli ste gležanj

Ohladiti ledom? Podignuti nogu? Otići na hitnu? Ovo je vrlo česta ozljeda zbog koje mnogi ljudi ne traže liječničku pomoć. U većini slučajeva to je u redu, ali trebate znati kako to liječiti i kada potražiti pomoć. Najveći problem je kada koristiti led, a kada se primjenjuje toplina.

Za uganuće gležnja treba primijeniti led. Toplina će zapravo povećati oteklinu i može usporiti proces ozdravljenja.

4. Ugrizla vas je zmija

Da li otrgnuti majicu i zamotati ranu? Isisati otrov i pljunuti ga na zemlju? Džepnim nožićem pažljivo izrezati ranu?

To su sve mitovi koji zapravo mogu biti vrlo opasni i dovesti do više ozljeda nego što je stvarno potrebno. Ako režete ranu čak možete oštetiti tetive ili živce. Najsigurnije je odmah zamotati ranu u nešto čisto i doći do hitne odmah.

5. Iznenadno krvarenje iz nosa

Nagnuti se naprijed i stisnuti nos? Ili nagnuti glavu unatrag da krv ne može istjecati? Još važnije, kako ćete znati kad je ozbiljno i zatražiti liječničku pomoć? Krvarenje iz nosa nije uvijek hitno stanje. Ako se odlučite nagnuti naprijed i stisnuti nos, to je točno. Mit je da treba zabaciti glavu u natrag tako da krv ne može iscuriti, ali to može biti opasno ukoliko se radi o teškim krvarenjima koja se ne zaustavljaju brzo. Ako krvarenje ne prestaje u roku od pet minuta, potražite liječničku pomoć.

6. Vaše dijete je pojelo cijelu bočicu vitamina

U slučaju vitamina, važno je potražiti liječničku pomoć što je prije moguće. Djece umiru svake godine od predoziranja željezom, a vitamini za djecu su glavni izvor željeza. Ovisno o tome što je progutano morat će se poduzeti različite akcije, tako da morate ostati mirni i govoriti jasno i slušati upute o tome što učiniti za dijete.

Izazivanje povraćanje se više ne smatra sigurnom medicinskom intervencijom, jer neki otrovi zaista mogu biti gori kada se povraćaju. Isto tako, povraćanje može ozbiljno ometati liječenje nakon što se dođe u bolnicu.

7. Netko se počinje gušiti

Izvesti Heimlichov zahvat? Poticati osobu koja se guši da pije? Udarati ju lagano na leđa? Vaš odgovor na neko gušenje ovisit će o tome da li je osoba u stanju govoriti ili ne može ispustiti bilo kakav zvuk. Ako osoba kašlje i može malo govoriti, onda je to djelomična blokada. Ako može samo klimnuti glavom i / ili je plava u licu, onda se radi o punoj blokadi koje zahtjeva Heimlichov zahvat.

Heimlichov zahvat će prisiliti zrak gore kroz tijelo i pomoći ukloniti zapreku, ali samo u slučaju punog začepljenja. Nemojte izvoditi Heimlichov zahvat na dijetu mlađem od godine dana.

8. Vaše dijete odjednom ima izuzetno visoku temperaturu

Da li ga zamotati u topli pokrivač? Ili natrljati ga alkoholom? Staviti ga u kadu punu hladne vode? Najveći mit je da će trljanje djeteta alkoholom zaustaviti groznicu. Dijete će zapravo udisati alkohol, a to nije zdravo.

Iznenadna visoka temperatura može dovesti do febrilnih konvulzija, tako da je hladna kupka i tableta protiv temperature bolji način djelovanja. Ako ne možete skinuti temperaturu ili ona brzo raste treba potražiti liječničku pomoć.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije