Kako olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva

Kako olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva

Kako olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, irritable bowel syndrome) čest je poremećaj koji se očituje bolovima u abdomenu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva, u trajanju od najmanje tri mjeseca. Zahvaća tanko i debelo crijevo i uzrokuje simptome poput epizoda proljeva i konstipacije. Zahvaća 10-15% odraslih osoba, a učestalost je dvostruko veća u žena. Točan uzrok nije poznat, no identificirani su neki prehrambeni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma. Približno 60% osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva vjeruju da određena hrana pogoršava njihove simptome, a istraživanja pokazuju da intolerancije i alergije na hranu mogu biti "okidač" za simptome. Do sada su iskušani brojni načini liječenja koji uključuju dodatke prehrani s vlaknima, probiotike, antidepresive, psihoterapiju, promjene u prehrani, akupunkturu i laksative. Posljednja istraživanja i smjernice stručnih društava ukazuju kako od koristi mogu biti i dodaci prehrani koji sadrže ulje paprene metvice, probiotike, prebiotike i topljiva vlakna te i l-triptofan.

Top 4 prirodnih sredstava za pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva:

• Ulje paprene metvice djeluje tako da opušta glatku muskulaturu crijeva. Istraživanja su ukazala na učinkovitost u smanjenju simptoma IBS-a. Taj je pripravak istaknut i u smjernicama za terapiju IBS-a Američkog gastroenterološkog društva kao sredstvo koje može imati blagotvorno djelovanje.

• Probiotici, odnosno živi mikroorganizmi, prisutni su u odgovarajućem broju u našim crijevima i utječu na zdravlje domaćina, a također su učinkoviti u poboljšanju simptoma IBS. Djeluju na jačanje imuniteta, smanjenje toksičnih i upalnih procesa. Često se uzimaju u fermentiranim proizvodima ili kao dodaci prehrani.

• Prebiotici su vlakna topljiva u vodi koja predstavljaju prehrambenu tvar potrebnu crijevnoj mikroflori. Inulin - prirodni ugljikohidrat koji ima prebiotičko djelovanje, u pripravcima se najčešće kombinira s probiotičkim sojevima, a takva kombinacija naziva se simbiotik.

Od višestruke koristi može biti i dodatni unos aminokiseline L-triptofan, jer stimulira serotoninergičku aktivnost koja je ključna za pravilan rad probavnog sustava. Od posebne je koristi kod probavnih tegoba s predominantnim zatvorom.

Nova dostignuća

Čini se da je Colon iritabile, kako se ponekad naziva SIC, odgovor naših crijeva na okolišne podražaje. Dr. Michael Gersham objavio je svojevremeno knjigu pod nazivom „Drugi mozak", kojom opisuje utjecaj crijeva, na cjelokupni status organizma koja je doživjela veliki uspjeh. Odnos crijeva-mozak počeo se tijekom posljedjeg desetljeća pomnije pratiti. Stanice crijeva sadrže na svojoj površini 90% receptora za molekule serotonina, biogenog amina koji direktno utječe na neurološku, kardiovaskularnu, bubrežnu, imunološku i gastrointestinalnu funkciju, a nastaje iz aminokiseline triptofana. Tu su činjenicu koristili talijanski znanstvenici prilikom dizajniranja preparata koji je brojnim ljudima s problemima iritabilnog crijeva omogućio smanjenje poteškoća. Preparat je dostupan i na našem tržištu. U njemu su uz triptofan, sadržane i tvari koji djeluju na ravnotežu crijevne flore u obliku pro i prebiotika, vitamini B3,B5 i B6 i preparati biljaka paprene metvice, matičnjaka, sladića i kamilice. Zbog jedinstvenog sastava djelatnih tvari preparat uspješno djeluje na različite simptome nadraženog crijeva uspostavljajući normalnu probavnu funkciju i osiguravajući ravnotežu aktivnih molekula u crijevima.

Proximum d.o.o.
Zvonigradska 43B
10 000 Zagreb
www.proximum.hr

Vitashop

Najnovije

Najčitanije