Uganuće skočnog zgloba

Uganuće skočnog zgloba

Uganuće skočnog zgloba
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što učiniti nakon uganuća zgloba?

Vjerojatno ne postoji osoba koja prije ili kasnije u životu nije uganula skočni zglob. Zato svi dobro znamo koliko ovo može biti neugodno i bolno iskustvo. Uganuća zgloba najčešće se događaju pri trčanju ili hodanju po neravnom terenu, kada krivo stanemo, a stopalo se prilikom oslonca na podlogu iskrene prema unutra (inverzija - bol se javlja s vanjske strane zgloba) ili prema van (everzija - bol se javlja s unutarnje strane zgloba). Tada dolazi do istegnuća i/ili djelomičnog trganja ligamenata, što je obično popraćeno bolom i oticanjem gležnja.

Vrste ozljeda skočnog zgloba

Prvi stupanj - Prvi stupanj ozljede je istegnuće ligamenata. Nema bez okom vidljivog puknuća, otok i bol su minimalni ili ih nema. Može se hodati bez štaka, ali ne i trčati.

Drugi stupanj - umjereno teško uganuće s djelomičnim trganjem ligamenta. Bol je osjetno jača, a prisutni su oteklina, modrice i ukočenost zgloba. Obično je bolno hodati i preporuča se mirovanje, barem prvih tjedan ili dva. Potrebno je 2-3 mjeseca da se povrate potpuna snaga i stabilnost zgloba.

Treći stupanj - Najteži oblik uganuća i potpuno trganje ligamenta. Bol je veoma jaka, a nakon početne prisutnosti može popustiti uslijed pucanja živčanih vlakana. Oteklina je velika i praćena je intenzivnom ukočenošću zgloba. Prisutni su i znaci labavosti zbog potpunog prsnuća ligamenta.

Je li potrebno otići liječniku?

Ako imate simptome drugog, a pogotovo trećeg stupnja preporuča se da posjetite liječnika. Neki od znakova koji će vam pokazati da biste trebali otići liječniku su: ne možete hodati, značajno naoticanje noge, ako su simptomi (bol, otok) prisutni i nakon nekoliko dana, bol u stopalu ili iznad gležnja.

Uočiti razliku između jače uganutog zgloba i frakture može biti teško, i ponekad je potreban pregled ultrazvukom. I dok je umjerena bol i naoticanje normalan simptom uganuća, ono što bi vas trebalo zabrinuti je - potpuna nemogućnost oslanjanja na ozlijeđeno stopalo i gubitak osjeta u prstima. Ako imate neki od ovih simptoma definitivno otiđite liječniku.

Najnovije

Najčitanije