Posjekotine i ogrebotine

Posjekotine i ogrebotine

Posjekotine i ogrebotine
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 11.226
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Posjekotina je urez u koži. Takva rana je vertikalni urez u koži koji može ozlijediti samo određen broj živaca. Ogrebotina je traumatično, horizontalno uklanjanje kože koje otkriva veći broj živaca, zbog čega su ogrebotine najčešće bolnije od posjekotina.

Zapanjujući broj stvari se događa kada se porežete ili ogrebete. Kada probijete kožu, iz krvi na ranu dospijeva providna tekućina koja sadrži antitijela. Ova se tekućina naziva serum. Područje oko rane pocrveni, što znači da prema rani teče više krvi, a sa njom i više hranjivih stvari i bijela krvna zrnca koja se bore prootiv upala. Limfni čvorovi u neposrednoj blizini rane mogu nateći. Nakon nekoliko dana može se pojaviti gnoj (on sadrži bijela krvna zrnca, mrtve bakterije i ostale otpadne tvari proizašle iz borbe tijela protiv infekcije). Na kraju se stvara kora koja štiti ranu tokom procesa zacijeljivanja.

Čak i kada ste vrlo oprezni, ne možete izbjeći pokoju ogrebotinu ili posjekotinu. Ono što možete učinuti, jest naučiti pravilno ih tretirati i tako ubrzati zacijeljenje.

Najnovije

Najčitanije