Podljev oka

Podljev oka

Podljev oka
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 28.086
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Plavo oko očiju nije ništa drugo nego krvni podljev oka. Krv kroz kožu izgleda ljubičasta. Premda ima mnoštvo bolesti koje mogu prouzrokovati plavo oko očiju, većinu njih uzrokuju direktni udarci u oko, bilo tučnjavom ili sportom.Ako oteklina brzo splasne i vidite dobro, vjerovatno se ne radi o ničem ozbiljnom.

Preporučuje se posjeta liječniku ukoliko imate plavo oko očiju, kako bi se isključila mogućnost ozljede. Ukoliko ustanovite da je sve u redu, onda postoji par lijekova s kojima se možete liječiti kod kuće. Ima nekoliko preventivnih mjera s kojima možete spriječiti da Vam poplavi oko.

Hladite oko ledom

Time se smanjuje mogućnost otoka i ublažavate početnu bol. Zamotajte vrećicu leda u frotirnu tkaninu i stavite je na oko. Usitnjeni led se takođe može staviti u plastičnu vrećicu koju zatim stavimo na hladnu frotirnu tkaninu koju stavimo na oko.

Zgrabite kukuruz ili grašak

Vrećicu kukuruza ili graška iz zamrzivača stavimo na frotirnu tkaninu i držimo na oku. Jako dobro hladi i ublažava bol.

Očistite oko

Čistite rasjekline blagim sapunom i vodom. Pripazite da oko ostane čisto i suho. Tako sprečavate bakterijsku infekciju. Ponekad tkivo oko očiju može pući, jer se tanki dio kože naslanja na kost. Time može nastati krvarenje koje ponekad za sobom zna ostaviti malu oteklinu.

Ne pritiskajte oko

Udareno područje oko oka je već dovoljno oštećeno, samim pritiskanjem oka možete nanijeti više štete nego koristi. Dakle budite oprezni kada čistite oko ili stavljate na njega vrećicu leda.

Glavu gore

Dakle, odjednom izgledate kao rocky Balboa. Budite sretni što se uopće možete pogledati u ogledalo i što ćete se malo po malo privikavati na novu boju oko oka. Podljev se zadržava otprilike tjedan do dva tjedna. Za vrijeme ovog vremena se pomalo povlači i nestaje tek nakon otprilike dva tjedna.

Ostali uzroci podljeva oko očiju

Pored direktnog udarca u oko podljevi se mogu pojaviti i iz drugih razloga. Koža ispod kapka je labava i pokretna i ne sadrži nikakve potkožne masnoće. Često se zna pojaviti začepljenje kapilara što prouzrokuje tamniju ili ljubičastu boju oka. Zbog toga ljudi s jakom alergijom i trajnom alergijskom oteklinom imaju ponekad tzv. alergijskau ljubičicu na jednom ili oba oka.

Podljev oko oka se može dobiti i drugim ozljedama, kao npr. frakturom lubanje. U takvim slučajevima ozljeda se nalazi iza očiju, ali krv se razlijeva oko očnog tkiva. Svima nam je poznat pritisak iza oka kojeg izazivaju kihanje i kašljanje, Ovaj pritisak isto tako može prouzrokovati podljev oko oka. Jednom mi je došla djevojka s dva krvna podljeva. Iz povijesti njezine bolesti se dalo shvatiti da je imala teži oblik gripe i stalno se morala naprezati. Time pucaju kapilari koji se nalaze iza očiju i krv se izlije, ispod površine kože.

Veliki broj ostalih bolesti može dovesti do podljeva oko očiju. Bez obzira o kakvom se uzroku radi bilo bi poželjno da ipak odete specijalisti za oči kako biste bili sigurni da se ne radi o većim oštećenjima.

Najnovije

Najčitanije