Što su infekcije i kako ih spriječiti?

Što su infekcije i kako ih spriječiti?

Što su infekcije i kako ih spriječiti?
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.09.2015.
  • Broj pregleda: 7.878
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pretrage i dijagnoza

Liječnik može preporučiti obavljanje laboratorijskih pretraga ili snimanje kako bi se otkrio uzrok simptoma.

Laboratorijska ispitivanja

Mnoge zarazne bolesti uzrokuju slične simptome. Uzorci tjelesnih tekućina ponekad mogu otkriti koji mikrobi su uzroci bolesti. To pomaže liječniku u prilagođavanju terapije.

Krvni testovi

Tehničar uzima uzorak krvi umetanjem igle u venu, obično u ruci. Više o tome pročitajte u članku Testiranja i pretrage krvi.

Uzimanje urina

Ovaj bezbolan test zahtijeva uzimanje uzorka urina. Kako biste izbjegli kontaminaciju uzorka, preporuča se da mokrite nakon tuširanja. Saznajte što urin govori o zdravlju!

Uzorci iz ždrijela

Uzorci iz vašeg grla, ili drugih vlažnih dijelova tijela, se uzimaju pomoću sterilnog štapića.

Uzorak stolice

Uzorak stolice se koristi kako bi se provjerilo jesu li prisutni paraziti ili neki drugi organizmi. Saznajte što stolica otkriva o zdravlju!

Lumbalna punkcija

Ovim postupkom se uzima uzorak likvora. Obično ćete trebati ležati na boku s koljenima privučenima prema prsima. Pročitajte sve o lumbalnoj punkciji!

Snimanja

Postupci snimanja, kao što su rendgen, kompjuterizirana tomografija ili magnetska rezonanca, mogu pomoći u određivanju dijagnoze.

Biopsija

Tijekom biopsije se uzima mali uzorak tkiva iz unutrašnjih organa koji je potreban za testiranje. Na primjer, biopsija tkiva pluća može ispitati jesu li prisutne gljivice i o kojem tipu bolesti pluća je riječ.

Najnovije

Najčitanije