Veliki vodič za liječenje gripe i prehlade

Veliki vodič za liječenje gripe i prehlade

Veliki vodič za liječenje gripe i prehlade
 • Objavljeno: Utorak, 04.02.2020.
 • Broj pregleda: 44.100
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Gripa – vodič za liječenje

Dolaskom zime dobra higijena postaje izuzetno važna jer je ona ključna za prevenciju širenja virusa gripe. Epidemija gripe izbija naglo. Vrhunac doseže za 2 do 3 tjedna, a obično traje 5 do 7 tjedana te prestaje isto tako naglo kao što je počela. U prosjeku svake sezone oboli jedan od 10 odraslih i jedno od troje djece. Gripa kod djece i odraslih se lako prenosi, a u Hrvatskoj se godišnje prosječno registrira oko 100 tisuća oboljelih.

Što je gripa?

Gripa je najteža virusna bolest dišnog sustava koja se lako prenosi, a prouzročena je virusima influence. Influenca se neizostavno pojavljuje svake godine u zimskim mjesecima u obliku manjih ili većih epidemija. Gripu prate brojne komplikacije među kojima je upala pluća vrlo česta i teška.

Gripa simptomi

Gripa se prenosi kapljičnim putem i dodirom zaraženog čovjeka. Zaražena osoba kašljem ili kihanjem, ali i pri govoru i smijanju izbacuje infektivni sekret kroz nos i usta raspršen u kapljice različite veličine.

Gripa počinje vrlo naglo, povišenom temperaturom i glavoboljom, te bolovima u mišićima i umorom, a respiratorni se simptomi (začepljenost nosa, grlobolja, suhi kašalj) obično pojavljuju tek nakon 2 do 3 dana.

Virusi se mogu prenijeti i preko zaraženih predmeta svakodnevne uporabe. Bolesnik je zarazan jedan ili dva dana prije pojave bolesti te 4 do 7 dana nakon pojave prvih simptoma.

Gripa liječenje

Budući da je gripa, kao i većina drugih infekcija gornjeg dijela dišnog sustava uzrokovana virusima, antibioticima se mogu liječiti samo bakterijske komplikacije, odnosno upala uha, upala sinusa i pneumonija.

Liječenje gripe uključuje strogo mirovanje, uzimanje veće količine tekućine, te lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja.

Temperaturu treba snižavati tek kada prijeđe iznad 38,5°C.

Vrlo visoku temperaturu treba snižavati, a umjereno povišenu samo ako čini velike subjektivne poteškoće bolesniku. U dojenčadi i male djece treba savjesno snižavati temperaturu, jer kod njih visoka temperatura može izazvati konvulzije (grčevi).

Za liječenje također postoje i specifični antivirusni lijekovi koji sprječavaju razmnožavanje virusa, a propisuje ih liječnik.

Najvažnijim postupkom sprječavanja gripe danas se smatra cijepljenje.

Gripa – olakšavanje simptoma

Koristite echinaceu

Ovaj biljni suplement može potaknuti imunološki sustav i pomoći u borbi protiv infekcija. No, to ne znači da pomaže u borbi protiv prehlade. Većina istraživanja pokazuje da echinacea ne sprječava prehladu, no može skratiti simptome za dan ili dva. Konzumirajte ju kada se počnete osjećati loše i nastavite uzimati 7 do 10 dana.

Uzmite vitamin C

Vitamin C neće izliječiti gripu, ali može ublažiti simptome. Oko 2.000 miligrama je maksimalna preporučena dnevna doza vitamina C. U organizam ga možete unositi putem hrane ili kao dodatak prehrani.

Pijte vrući čaj

Udisanje pare čaja odčepljuje nos i čisti sinuse, dok ispijanje umiruje grlo i hidratizira tijelo. Crni i zeleni čajevi su puni antioksidansa što pogoduje tijelu u borbi protiv virusa.

Koristite ovlaživač zraka

Za vrijeme grijanja, moramo paziti na vlažnost zraka da ne isušimo sluznicu. Ako nemate ovlaživače, sjednite u kupaonicu, zatvorite vrata i pustite vruću vodu.

Ublažite groznicu

Lijekovi poput ibuprofena i paracetamola mogu pomoći u borbi protiv groznice i glavobolje. Nemojte davati aspirin djeci mlađoj od 19 godina jer može biti povezan s rijetkom, ali teškom bolešću pod nazivom Reyev sindrom.

Za ublažavanje groznice postavite vlažan ručnik na čelo ili iza vrata. Također pokušajte s mlakim tušem ili kupkom, nekoliko stupnjeva nižom od vaše trenutne temperature.

Jedite češnjak

Češnjak preventivno djeluje protiv prehlade, ali i gripe. Ako ga ne možete jesti sirovog, začinite hranu češnjakom što će ublažiti njegov okus.

Pijte puno tekućine

Tijelo se bori protiv prehlade i gripe porastom temperature jer bakterije ne mogu dugo živjeti u vrućim uvjetima. Kako biste izbjegli dehidraciju uzrokovanu povišenom temperaturom, pijte puno vode i nezaslađenog čaja, juhe i prirodne cijeđene sokove.

Odmarajte

Iako smo u stalnoj utrci s vremenom, odmor je neophodan kada se razbolimo. U stanju mirovanja, tijelo ima više energije boriti se s virusima i klicama. Umotajte se u dekicu i odmarajte u toploj i lagano zamračenoj sobi.

Kada posjetiti liječnika u slučaju gripe?

Ako ste već primijetili simptome gripe i ne znate trebate li posjetiti liječnika, ove smjernice vam mogu pomoći:

 • Povišena temperatura: vrućica koja traje više od 3 dana može biti znak bakterijske infekcije koja bi trebala biti tretirana u skladu s preporukom liječnika.
 • Bolno gutanje: iako grlobolja izaziva nelagodu, jaka bol može biti uzrokovana streptokoknom anginom, što zahtijeva liječenje.
 • Snažan kašalj: ako kašalj ne prolazi nakon 2 do 3 tjedna, možda je riječ o bronhitisu ili astmi. U tom slučaju svakako posjetite liječnika.
 • Začepljenost sinusa i glavobolja: prehlada i alergija uzrokuju začepljenje sinusa, što može dovesti do sinusne infekcije.
 • Ako osjećate bol na području očiju ili vam duže od tjedan dana iz nosa curi gusti sekret, možda se radi o bakterijskoj infekciji koja zahtijeva liječenje antibioticima. Liječnik će odrediti jesu li potrebni antibiotici ili neki drugi oblik liječenja.

U nekim slučajevima, potrebna je hitna medicinska pomoć.

U slučaju gripe, odrasli trebaju zatražiti liječničku pomoć ako osjećaju:

 • jaku bol u prsima,
 • snažnu glavobolju,
 • kratkoću daha,
 • vrtoglavicu,
 • zbunjenost,
 • neprekidno povraćanje.

Simptomi gripe koji kod djece zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć su:

 • otežano ili ubrzano disanje,
 • plava boja kože,
 • ne uzimanje dovoljno tekućine,
 • letargija,
 • razdražljivost ili nemir,
 • simptomi koji su se poboljšali, a zatim iznenada pogoršali,
 • vrućica popraćena osipom.

U slučaju da gripa traje više od 10 dana, zatražite pomoć liječnika.

Najnovije

Najčitanije