Znate li prepoznati simptome prehlade?

Znate li prepoznati simptome prehlade?

Znate li prepoznati simptome prehlade?
  • Objavljeno: Petak, 11.01.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Prehlada je blaža respiratorna bolest koju može uzrokovati nekoliko stotina različitih virusa. Virus u tijelo ulazi kroz sluznicu nosa, očiju ili usta. Najčešće se prenosi rukama, nakon što smo dodirnuli zaraženu površinu, a zatim ju prinijeli licu. Prehlada se može prevenirati čestim pranjem ruku i izbjegavanjem bliskog kontakta sa zaraženim osobama.

U većini slučajeva bolest prolazi za 4 do 10 dana uz potpuno ozdravljenje, ako nije bilo komplikacija koje produžuju trajanje bolesti. Zarazni smo prva 3 dana. To znači da prehladu lako možemo prenijeti na druge, stoga se preporučuje ostanak u krevetu i odmaranje. Ako se nakon tjedan dana simptomi ne povlače, možda je riječ o bakterijskoj infekciji. Tada je potrebno liječenje antibioticima koje propisuje liječnik.

Bolest počinje naglo, nakon kratke inkubacije (1 - 3 dana), s nelagodom u grlu, osjećajem punoće u nosu, potom kihanjem i sekrecijom iz nosa. Za bolest je karakteristična normalna tjelesna temperatura ili tek neznatno povišena. Simptomi upale ždrijela, grkljana, i donjih dijelova respiratornog trakta variraju u svojoj izraženosti od osobe do osobe, ali ovise i o virulenciji uzročnika.

Nazalna sekrecija je u početku bolesti vodenasta, ali već nakon 2 do 3 dana postaje mukozna do gnojna, zbog prisutnosti leukocita u sekretu. Produktivni kašalj može se protezati u drugi tjedan bolesti.

Obična prehlada se često zakomplicira sa sekundarnom bakterijskom infekcijom. Česte su bakterijske superinfekcije srednjeg uha (otitis media), dušnika i bronha (tracheobronchitis) ili paranazalnih sinusa (purulentni sinusitis).

Dijagnoza prehlade

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog nalaza (afebrilnost, slabo izraženi opći simptomi bolesti) i epidemioloških podataka (češće pojavljivanje u hladno doba godine). Drugi uzroci simptoma sličnih onima kod obične prehlade su bakterijske infekcije gornjeg respiratornog trakta, alergijski rinitis, te ostale virusne respiratorne infekcije prije izraženih težih simptoma bolesti (akutni febrilni katar, gripa).

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije