Što trebate znati o elektronskim cigaretama?

Što trebate znati o elektronskim cigaretama?

Što trebate znati o elektronskim cigaretama?
  • Objavljeno: Srijeda, 09.12.2015.
  • Broj pregleda: 968
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prethodna istraživanja su pokazala da elektronske cigarete mogu biti proizvod kojim bi pušenje opet bilo normalan dio društva. Ovaj zabrinjavajući razvoj elektronskih cigareta je na neki način uspio uvjeriti stručnjake da se one trebaju regulirati, dobro ispitati i istražiti.

Elektronske cigarete sadrže nikotin koji zagrijavanjem stvara paru koja se udiše. Donedavno nisu postojala nikakva odredbe koje bi regulirale pravila za to što se nalazi u njima, kome se mogu prodavati i kako se smiju reklamirati.

Američka organizacija za zdravlje srca (AHA; American Heart Association) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO; World Health Organization) stvaraju pritisak da se zabrani dodavanje okusa elektronskim cigarama i njihova promidžba. Smatraju da će cigarete s okusom i njihova promidžba nastaviti privlačiti tinejdžere.

Tko sve koristi elektronske cigarete?

Trenutno postoji više pitanja nego odgovora na ovu temu. Postoje neki dokazi da okorjeli pušači koriste elektronske cigarete kada nisu u prilici zapaliti cigaretu. U takvim slučajevima im elektronske cigarete ne pomažu u prestanku, baš naprotiv.

Nije dokazano da pomažu u prestanku pušenja i postoje dokazi koji upućuju da sadrže nisku razinu toksičnih kemikalija. Također, na elektronskim cigaretama se nisu stigla provesti dugogodišnja istraživanja, s obzirom da se na tržištu ne nalaze jednako dugo kao i klasične cigarete.

Mladi ljudi u sve većoj mjeri počinju koristiti elektronske cigarete. Broj korisnika je naročito porastao među srednjoškolcima i studentima. Stručnjaci smatraju da će elektronske cigarete potaknuti mlade da postanu pušači običnih cigareta. Većina njih puši obje vrste cigareta.

Postoji gotovo 8000 različitih vrsta okusa i zabrinutost da ti okusi vode ovisnosti o nikotinu, a na kraju i ovisnosti o pušenju.

Saznajte sve o elektronskim cigaretama!

Kako elektronske cigarete utječu na zdravlje?

FDA, kao i ostali stručnjaci, još uvijek pokušavaju pronaći odgovor na to pitanje. FDA je financirala brojna istraživanja na temu elektronskih cigareta. Jedio što se pokazalo je da nikotin, kojeg one sadrže, može uzrokovati ovisnost.

Pregled 81 istraživanja na temu korištenja i sigurnosti korištenja elektronskih cigareta je pokazao da bi povećanje korištenja elektronskih cigareta i smanjenje korištenja običnih cigareta moglo pomoći u smanjenju slučajeva smrti i bolesti uzrokovanih pušenjem.

No, ovo istraživanje ističe da elektronske cigarete nisu toliko bezazlene kakvima se možda smatraju. Dim može proizvoditi male štetne čestice koje korisnici udišu. Zbog toga mogu uzrokovati nastanak ili pogoršati bolesti dišnog sustava.

Razina nikotina se posljednjih nekoliko godina u elektronskim cigaretama dramatično povećala. Tekući nikotin je otrovan, a djeca se mogu otrovati gutajući ga, udišući ili apsorbirajući kroz kožu. Također, elektronske cigarete mogu biti rizične za adolescente i fetuse trudnica koje ih koriste tijekom trudnoće.

Što javno zdravstvo kaže za elektronske cigarete?

Stručnjaci se boje da će bilo koje odugovlačenje s uvođenjem novih propisa imati dugoročne štetne posljedice na zdravlje građana. Neregulirani zakoni o korištenju elektronskih cigareta nas mogu vratiti u doba kada je pušenje bilo dozvoljeno na svim mjestima.

Nikotin izaziva ovisnost, a elektronske cigarete su izvor nikotina. Znanstvenici još uvijek nisu upoznati s kratkoročnim niti dugoročnim posljedicama korištenja elektronskih cigareta.

Koja je reakcija proizvođača elektronskih cigareta?

Neki proizvođači elektronskih cigareta su izjavili da su elektronske cigarete bolje za čovjekovo zdravlje, u odnosu na obične cigarete. Također, smatraju da mogu pomoći u smanjenju slučajeva bolesti srca i pluća.

Najnovije

Najčitanije