Jeste li pasivno agresivni?

Jeste li pasivno agresivni?

Jeste li pasivno agresivni?
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.04.2017.
  • Broj pregleda: 1.891
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Ako je osoba pasivno agresivna, to ne znači da je loša. Sumnjate na pasivnu agresiju kod partnera ili prijatelja? Jeste li prepoznali u sebi pasivno agresivnu osobu?

Donosimo osnovne znakove pasivne agresije, koje ćete možda prepoznati u sebi ili bliskoj osobi.

Postavljanje napadačkih pitanja

Ponekad komentar ili pitanje može biti napadačkog karaktera, poput „Jesi li poludio?“ ili „Zašto bi pobogu to učinio?“. Ta pitanja nisu samo pasivno agresivna, ona također stavljaju drugu osobu na crtu obrane. U ovakvim slučajevima nemojte očekivati odgovor.

Saznajte može li nedostatak sna potaknuti agresiju!

Neizravna i višeznačna komunikacija

Pasivnu agresiju ističe i neizravna komuniciranja, odnosno nejasno izricanje onoga što zapravo želimo reći, poput „Voljela bih da mogu ići“. Radije pitajte: „Postoji li mogućnost i da ja idem?“, jer na ovaj način nećete sugovorniku stvoriti pritisak i osjećaj neizvjesnosti. Izjave poput „Voljela bih da i ja mogu kupiti takve cipele.“, također stavljaju sugovornika u neugodnu poziciju jer može osjećati krivnju što si je kupio nove cipele koje si vi ne možete priuštiti.

Dijeljenje usputnih pohvala

Ponekad se javlja kombinacija ljubomore i pasivne agresije. Dijeljenje komplimenata, u tom slučaju, može zvučati gotovo nepristojno. Na primjer, prijateljica se zaručila i pokazuje prsten, a vi prokomentirate da je prsten „baš sladak“ ili da bi bilo bolje da ima veći dijamant. Isto tako, kada prijatelj useli u mali i povoljan stan, ljubomorna i pasivno agresivna osoba bi izjavila da je stan idealan za renovacije. Ako se uhvatite u ovakvim i sličnim situacijama, povucite se i ispričajte, kako vas ne bi pogrešno protumačili.

Otkrijte kako se nositi s pasivno agresivnim osobama!

Ignoriranje ili šutnja

Ako ne odgovarate na pitanja druge osobe ili ju ignorirate, to je dobar primjer pasivne agresije. Promijenite ovu naviku što prije, jer u protivnom ispadate krajnje nepristojni. To ne znači da morate dati instant odgovor nekome, ali uvijek se možete ispričati i zamoliti da osoba pričeka, u slučaju da niste u mogućnosti odmah dati odgovor. Ignoriranje nečijih poziva ili poruka može se protumačiti kao izraz ljutnje.

Odgađanje

U slučaju da niste zadovoljni zadatkom, vi ćete odgađati aktivnost vezanu uz njega do krajnjeg roka. Ako pristanete na izlazak s prijateljima, unatoč tome što vam se nije išlo, vi ćete cijelo vrijeme biti mrzovoljni i kvariti atmosferu. Pritom nećete otvoreno iskazati svoje nezadovoljstvo, nego ćete čekati određenu priliku. Odgađanje suočavanja s izazovima ili nepravovremeno iskazivanje nezadovoljstva, također mogu biti znakovi pasivne agresije. Na vrijeme riješite sve dileme koje imate, iskažite svoje mišljenje na primjeren način i prihvatite se posla kako biste izbjegli neugodne situacije.

Izostavljanje pojedinaca

Možda niste skloni ili bliski nekom kolegi s posla. Umjesto da izravno rješavate sve što vas muči, pozvat ćete ostale kolege na piće, a njega ćete izostaviti. Pasivna agresija također može negativno utjecati na ljude oko vas, jer će se osjećati zapostavljeno i nevažno.

Saznajte kako se zaštititi od emocionalne manipulacije!

Sabotaža

Ako ponekad namjerno ne prenesete informaciju kolegi ili „zaboravite“ napomenuti da je promijenjen termin sastanka, to je izravan primjer pasivne agresije. Naknadne izjave i isprike poput „Žao mi je“ ili „Ne znam kako se to dogodilo“, samo prividno oslobađaju od krivice.

Osveta

Kada netko ne dođe na vašu rođendansku zabavu ili vjenčanje, bit ćete razočarani. Umjesto da date do znanja da vam je žao što osoba nije došla, vi ćete čekati priliku za osvetu. Na primjer, ne odete na prijateljevu rođendansku proslavu, jer on nije došao na vašu.

Ovo su sve primjeri pasivne agresije i nikako ne pogoduju vama ni vašoj okolini. Što prije registrirate ove znakove, prije ćete biti u mogućnosti reagirati i osjetiti pozitivne promjene.

Najnovije

Najčitanije