Razvodite se? Saznajte kako reorganizirati financije!

Razvodite se? Saznajte kako reorganizirati financije!

Razvodite se? Saznajte kako reorganizirati financije!
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.04.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Život u dvoje je u nekim slučajevima mnogo jednostavniji. To podrazumijeva da imate s kime podijeliti teške i lijepe trenutke, razmijeniti iskustva, popričati, zabavljati se, ali i dijeliti financijske troškove. Ako ste navikli na suživot s partnerom, morat ćete se odreći ovih benefita, barem na neko vrijeme. Nakon što je pokrenut razvod, slijedi faza prilagodbe na novonastalu situaciju, koja bi vas trebala pripremiti na promjene koje donosi samostalni život.

Često je najveći problem raspodjela financija oko tekućih troškova. U nastavku donosimo pet savjeta koji će vam pomoći u snalaženju nakon razvoda.

Ne odgađajte

Ponekad je averzija prema gubitku toliko jaka da ignoriramo jasne signale da nešto nije uredu i to nas koči da poduzmemo određene korake na vrijeme. Za početak je potrebno prikupiti sve financijske dokumente i napraviti kopije. Zatim, izvršiti popis svih kućanskih predmeta.

Nakon toga slijedi istraživanje i okupljanje profesionalnog savjetničkog tima. To uključuje odvjetnika ili posrednika, financijskog savjetnika i poreznog obveznika.

Saznajte kako pomoći djetetu da se nosi s razvodom!

Dajte si vremena

Prikupite informacije i dokumente o prijavi imovine i štednje, uključujući i mirovine. Obzirom da se u većini slučajeva imovina jednako dijeli nakon razvoda, potrebno je znati financijska stanja oba partnera. Uzmite papir i olovku i napravite financijske obračune kućanstva. To uključuje hipoteku, najam, porez na imovinu, razna članstava, troškove osiguranja, isplate kredita za auto, troškove školarine, prosječne mjesečne komunalije i sve ostalo što se automatski naplaćuje.

Zatim treba procijeniti iznos koji trošite s obzirom na način života. To uključuje plin, namirnice, odlaske u restoran, odjeću, darove, putovanja i slično.

Upoznajte se s mitovima o razvodu u koje trebate prestati vjerovati!

Educirajte se

Raspitajte se o svojim pravima. Što morate učiniti? Na što imate pravo? Što je skrbništvo nad djecom? Razvod je definitivno dvosmjerna ulica i trebali biste točno znati svoja prava i obveze. Što se više educirate, donosit ćete bolje odluke.

Izgradite svoj tim

Većina partnera ima potporu obitelji, prijatelja i stručnjaka. Razvod može biti zaista traumatičan i potreban nam je netko na koga se možemo osloniti i tko nam neće dopustiti da pogriješimo. Pobrinite se da je vaš tim stručan i upoznat sa svim informacijama, kako bi vam pomogli u donošenju odluka. Svakako uz sebe imajte dobrog odvjetnika, pogotovo ako se ne radi o sporazumnom razvodu. Budite oprezni.

Također nije dobro angažirati ni preambicioznog odvjetnika, koji bi za vas mogao značiti dodatne troškove i produljenje postupka. Financijski savjetnik će vam pomoći da shvatite sadašnju situaciju i kako će izgledati vaš život nakon razvoda. Najbolje bi bilo da odvjetnik i financijski savjetnik rade u timu.

Otkrijte koja su 4 najčešća razloga za razvod!

Napravite plan

Jedna od najvećih pogrešaka preskakanje izrade plana štednje i profitabilnog plana novčanog toka. Preusmjeravanje glavnog voditelja financija može biti izrazito stresno, a da biste umanjili taj stres, svakako se konzultirajte s financijskim savjetnikom.

Najnovije

Najčitanije