Kako motivirati zaposlenike i povećati njihovu produktivnost?

Kako motivirati zaposlenike i povećati njihovu produktivnost?

Kako motivirati zaposlenike i povećati njihovu produktivnost?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.10.2016.
  • Broj pregleda: 835
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Zapošljavanje kvalitetnih i talentiranih kadrova može biti zaista teško, a zadržavanje takvih kadrova predstavlja dvostruki izazov. Takvi zaposlenici trebaju visoku razinu motivacije i povjerenja kako bi postali dio vašeg tima.

Za razliku od velikih korporacija, to može biti teško malim poduzetnicima koji ne mogu zaposlenicima pružiti veliku financijsku potporu. Vrlo je bitno odabrati prave zaposlenike, obzirom da ta početna grupa ljudi s vremenom može postati okosnica organizacije i upravljati tvrtkom u željenom smjeru.

Entuzijazam i motivacija su od vitalnog značaja kod zaposlenika u nekoj tvrtki. Uvjerite se da su osobe koje zaposlite dovoljno motivirane da bi razvijale svoje vještine.

Na početku poslovanja birajte zaposlenike koji su dovoljno fleksibilni kako bi zadovoljili različite potrebe u ranim fazama poslovanja. Promjena okoline može biti dinamična i donijeti neočekivane probleme. Zaposlenici moraju biti u stanju razmišljati izvan okvira kako bi pronašli rješenja. Trebaju znati kritički razmišljati, brzo donositi odluke, biti odani, pouzdani i pošteni. Nakon što sastavite savršeni tim, održavajte im motivaciju za rad je su ključ vašeg uspjeha.

Saznajte kako ostati motiviran čak i onda kada želite odustati!

Uzmimo za primjer djelotvornu psihološku taktiku koja se može koristiti kako bi nadahnuli zaposlenike da budu produktivni. Taktika se zove Hawthorne efekt koji dopušta zaposlenicima rad u okviru svojih zaduženja. Zaposlenici su bili u nizu eksperimenata kao pokusni kunići. Ispitivana skupina je bila podvrgnuta promjeni fizičkih radnih uvjeta kao što su poboljšana rasvjeta, bolje radno vrijeme i stanke za odmor. Razina produktivnosti povećala se kada god je došlo do promjene u uvjetima rada.

Povećana produktivnost ostala je povišena čak i kada su se uvjeti vratili u normalu. Istraživači su na kraju zaključili da povećanje produktivnosti nije bilo povezano s promjenom fizičkih uvjeta, ali je utjecala činjenica da je obraćena pozornost na njih i da netko brine o njihovim uvjetima rada.

Produktivnost zaposlenika se može povećati i tako da im suptilno date do znanja da ih poštujete. Zaposlenici moraju biti svjesni da se njihov rad cijeni i prati. Neka znaju da se brinete za njihovu dobrobit i radne uvjete.

Provjerite zašto teško ostajemo motivirani!

Još jedan način da pokažete zaposlenicima da ih cijenite jest prilika da se natječu. Pozovite ih u blago konkurentno okruženje i poklonite pažnju njihovim odgovorima i reakcijama. Razina natjecanja može se povećati tako da pobjednike nagradite slobodnim danom, ulaznicama za kino ili nekom manjom novčanom nagradom.

Uspjeh uvelike ovisi o zaposlenicima, posebno onima koji su u tvrtki od početka. Motivacija zaposlenika je kontinuirani proces koji uključuje poticanje timova da izađu izvan zone udobnosti.

Najnovije

Najčitanije