Kako se natjerati da radite čak i kad vam se ne da?

Kako se natjerati da radite čak i kad vam se ne da?

Kako se natjerati da radite čak i kad vam se ne da?
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.08.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Psihologija

Što radimo kada se nađemo u situaciji da moramo raditi, a nemamo ni želje ni motivacije? Kad nam se ne da raditi najčešće nađemo izliku koju ponavljamo sebi ili drugima. No, izlike nisu dobro opravdanje i možemo ih se riješiti na vrlo jednostavan i brz način.

Ovo su izlike koje najčešće koristimo.

Ne znam odakle početi

Ponekad imamo toliko posla da ne znamo što bismo prvo napravili. U takvim trenutcima ne trebamo gubiti vrijeme na odluku što ćemo prvo napraviti, nego se trebamo uhvatiti posla uz pomoć jednostavnog trika. Pogledat ćemo što stignemo napraviti u prvih 60 minuta, zatim idućih 60 minuta radimo sljedeće zadatke i tako dok ne dovršimo, uz, naravno, kratke stanke.

Previše toga odvlači pažnju

Internet, mobiteli ili mailovi mogu nam krasti dragocjeno vrijeme i odvući pozornost s rada. No, moramo biti svjesni da biti zauzet ne znači nužno biti produktivan. U ovakvim situacijama se savjetuje razmišljanje o tome što će se dogoditi ako ne odradimo posao te se, uz odlaganje predmeta koji nam smeta, kreće s radom.

Ovo je prejednostavno

Kad moramo obaviti jednostavniji zadatak češće ga odgađamo, nego kada imamo težu zadaću. Razlog tome je što smatramo da to možemo obaviti u 10 minuta. Ipak, prilikom obavljanja takvih zadataka moguće su greške, a kada na lakim stvarima pogriješimo, zasigurno će nam se zamjeriti više.

To mi se ne sviđa

Najteže nam pada kad moramo raditi ono što ne volimo i nakon što započnemo obavljati takve zadatke, još nam se manje sviđaju. Trik je jednostavan. Budući da ne možemo promijeniti situaciju, trebamo se držati pravila da nećemo dirnuti ništa dok ne obavimo taj omraženi zadatak.

Ja to ne mogu

Odgađanje zadatka samo zato što mislimo da ga ne možemo obaviti nije dovoljno dobar razlog. Odugovlačenje nam nikako ne pomaže jer se tako još dublje zakopavamo u svoje misli o neuspjehu. Ako zaista povjerujemo da nešto možemo dobro obaviti i predočimo sebi pozitivan ishod, dobit ćemo vjetar u leđa.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije