Kako razviti motivaciju?

Kako razviti motivaciju?

Kako razviti motivaciju?
  • Objavljeno: Petak, 05.12.2008.
  • Broj pregleda: 2.306
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

U životu svakog pojedinca postoje trenuci nemotiviranosti. Obično u takvim trenucima jedina želja koja se javlja jest sakriti se od svijeta i ne suočiti se s danom koji je u tijeku. Razlozi nemotiviranosti mogu biti razni i događaju se svakome.

Međutim, da ne bismo previše ušli u inerciju poželjno je poduzeti neke stvari u svezi toga. U protivnom faza nemotiviranosti bi mogla trajati duže nego što je poželjno. S pravilnim postavom u glavi takvo stanje je moguće nadvladati u kratkom roku. U većini slučajeva je samo potrebno razbiti rutinu svakodnevice.

Način života na koji danas živimo ponekad nas može u potpunosti iscrpiti. Iz pozicije takvog stanja niti ne čudi da se povremeno osjetimo nemotivirano. Da bismo dobili poriv za naprijed tj. da bi nam se vratila motivacija dobro je posvetiti si malo vremena u kojem ćemo moći obnoviti vlastitu snagu. To može biti 15 minuta dnevno, ali bitno je da se u tom periodu opustimo i pokušamo isprazniti glavu od misli i svega što nam odvlači pozornost od vlastitog mira.

Da bismo bili motivirani, potrebno je biti inspiriran. Oko nas postoji mnoštvo stvari koje nas mogu inspirirati. Čitanje dobre knjige, gledanje dobrog filma, šetanje po prirodi i promatranje iste samo su neki od načina pomoću kojih možemo osjetiti inspiraciju. Sve što nas uvodi u pozitivno stanje svijesti je dobro došlo.

Ubrzani način život udaljava nas od svih onih malih i inspirirajućih stvari koje se nalaze oko nas. Dovoljno je samo da na trenutak zastanemo i osvrnemo se oko sebe. Toliko je toga oko nas što može biti nepresušan izvor inspiracije, a jedino što inspiracija traži od nas je malo pažnje na stvari koje inače ne vidimo. Kad smo inspirirani, tada se nalazimo u pozitivnom stanju svijesti što može biti dobar početak za buđenje motivacije.

Mi smo bića koja nakon početne faze zanesenosti s nečim novim (bio to novi projekt ili osoba u životu), s vremenom počnemo gubiti taj osjećaj i prestajemo uočavati pozitivne strane svega onoga što nam se nalazi u životu. Upravo taj osjećaj ushićenosti dok smo uključeni u ono što radimo može učiniti taj čin nečim sasvim drugačijim. Bitno je samo kako smo si posložili stvari u glavi.

Nikome nije nepoznati osjećaj uzbuđenja i entuzijazma koji se javlja kad se zaljubimo, kad započinjemo novi posao ili kad idemo na uzbudljivo putovanje. Upravo ti osjećaju drže nas budnim i zainteresiranim za život. Zbog toga njihovo ponovno prizivanje u svijest može nam biti od koristi.

Svakoga od nas će obeshrabriti velik zadatak ili cilj koji smo si zadali. Ono što velike zadatke i ciljeve čini jednostavnijima i lakše savladivima je postavljanje i obavljanje manjih koraka od kojih se sastoji zadatak ili cilj. Ako se preopteretimo razmišljanjem kako ćemo ispuniti nešto veliko i ogromno što se nalazi pred nama, vrlo lako možemo izgubiti motivaciju za tim.

U takvim situacijama je bitno započeti kretanje prema cilju i to s malim koracima. Jednom kad počnemo raditi na ostvarenju nečeg velikog i nama bitnog, nećemo se više moći zaustaviti. Zbog toga je za početak najbitnije početi i motivacija će se dogoditi sama od sebe.

Naše tijelo je izvor naše snage. Ako zapostavimo vlastito tijelo, nećemo biti niti u emocionalnoj niti u mentalnoj spremi. Tijelo traži našu brigu o njemu. Ispravna briga traži od nas adekvatno raspolaganje s primarnim fizičkim potrebama, kao što su san, hrana, a na odmet nije i tjelovježba.

Što ubrzanijim tempom živimo, to nam je potrebna kvalitetnija ravnoteža navedenih potreba. Tijelo najkvalitetnije funkcionira kad u njega unosimo kvalitetnu hranu, dajemo mu dovoljnu količinu sna, te ga održavamo u formi baveći se tjelovježbom. Upravo u trenucima kad nam je to najpotrebnije mi zaboravimo na te stvari. Da bi se uopće mogli pokrenuti, iznimno je biti imati tijelo u adekvatnoj formi. Stoga nije na odmet imati ovakve stvari na umu.

Nemotiviranost u životu nastaje i zbog bavljenja stvarima koje nas ne ispunjavaju i koje nam daju nisku razinu zadovoljstva i radosti. Takve stvari je poželjno eliminirati iz života ili ih barem smanjiti. Kako ćemo dobiti motivaciju za ići prema naprijed ako nam je mjesto za nešto novo i ispunjavajuće popunjeno? Odgovor - vrlo teško. Što više prostora oslobodimo, to ćemo imati više volje i vremena za neke ljepše stvari.

Također, česti uzrok nemotiviranosti je strogost prema sebi. Kad naprosto gonimo sami sebe kroz život, tada se konstantno osjećamo napeto i pod pritiskom. Ponekad je potrebno otpustiti luk i dati si zaslužen odmor na način na koji će nam isti najviše odgovarati. Ako nismo sami pažljivi prema sebe, kako možemo očekivati da ćemo imati volje i želje za nekim novim i uzbudljivim stvarima?

Sa konstantnim radom i obavljanjem stvari koje smo si zadali, ponekad zaboravimo na trenutke ugode koje si možemo pružiti. S vremena na vrijeme lijepa je navika nagraditi samog sebe za nešto što smo učinili. To ne mora, a i može, biti nešto veliko. Možemo se počastiti omiljenim obrokom u omiljenom restoranu, otići na masažu, kupiti si neku lijepu stvar i slično. Bitno je samo imati na umu da napredujemo, što će pokloni koje si kupujemo potvrditi.

Motivacija je stanje koje treba pokrenuti. Jednom kad se pokrenemo tj. kad se osjetimo motiviranima, tada će se naš život kretati sam od sebe, a mi ćemo ga samo pratiti. Najvažniji je početak, a poslije sve ide puno lakše.

Najnovije

Najčitanije