Kako um utječe na tijelo?

Kako um utječe na tijelo?

Kako um utječe na tijelo?
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.05.2015.
  • Broj pregleda: 626
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Istraživanja pokazuju da postoji povezanost između osjećaja i misli sa procesima u vašem tijelu. Znanstvenici su ustanovili da sreća, optimizam i usredotočenost mogu smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, dijabetes tipa 2 i infekcija respiratornog sustava. S druge strane, depresija može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Um i osjećaji definitivno igraju ulogu u održavanju zdravlja organizma. Kada bolje shvatimo na koji način ono što osjećamo i mislimo utječe na zdravlje, tada ćemo definitivno moći poduzeti korake koji će nam pomoći u održavanju zdravlja organizma.  Primarni osjećaji, kao što je strah, mogu utjecati na hormonalnu ravnotežu u tijelu. Isto tako, sve što osjećamo i mislimo direktno utječe na rad svake tjelesne stanice.

Svi dijelovi našeg tijela su u interakciji i rade zajedno. Ako ignoriramo ulogu osjećaja i misli, zapravo ignoriramo način na koji naše tijelo funkcionira.

Možete li se sjetiti prvog razgovora za posao? Ili prvog spoja? Sjećate li se kako ste se osjećali? Možda ste se pojačano znojili, možda ste osjećali napetost u mišićima vrata i leđa ili ste pak počeli pričati nesuvislo.

Emocije definitivno utječu na fizičko zdravlje. Strah, primjerice, potiče brži rad srca. Kada su u pitanju usamljenost, depresija ili tuga, one također imaju utjecaj na fizičko zdravlje. No, taj utjecaj nije toliko očit kao što je utjecaj primarnih i intenzivnijih emocija.

Razumijevanje povezanosti uma i tijela vam može pomoći u prepoznavanju potisnutih emocija i načina na koji one utječu na vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da je potiskivanje emocija nešto najgore što možete napraviti za svoje psihičko i fizičko zdravlje.

Kako na tijelo utječe razdražljivost?

Kada osjećate razdražljivost, vjerojatno ćete početi osjećati neke simptome. Istraživanja su pokazala da različiti ljudi osjećaju simptome na različitim mjestima. Najčešći simptomi su napetost mišića na području želudca i ramena, i brzo i plitko disanje.

Kako na tijelo utječe zabrinutost?

Kada ste oko nečega zabrinuti, simptome ćete početi osjećati vrlo brzo, ovisno o tome koliko jako ste zabrinuti. Koje fizičke simptome osjećate? Bolove u želudcu? Grčeve u mišićima? Umor, natečenost i bolove u nogama?

Kako na tijelo utječe kada je netko ljut na vas?

Kada je netko na vas ljut, što se događa s vašim srcem i vašom glavom? Što radite s tim ljutim osjećajima koji su usmjereni prema vama? Postajete li i vi ljuti? Jeste li počeli osjećati glavobolju zbog potisnute ljutnje? Jeste li počeli otežano gutati, osjećati bolove u grlu ili probavne tegobe?

Kako na tijelo utječu uspomene?

Kada se prisjećate uspomena, što osjećate? Toplinu i opuštenost ili pak pojačano znojenje i anksioznost? Posebnu pažnju posvetite svom tijelu kada uspomene nisu pozitivne. Dok se svega prisjećate, obratite pažnju na mjesto gdje su se počele odvijati reakcije, kao što je napetost i nervoza.

Najnovije

Najčitanije