Kako zavoljeti sebe?

Kako zavoljeti sebe?

Kako zavoljeti sebe?
  • Objavljeno: Srijeda, 29.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Prije nego što možete voljeti druge, morate znati kako se zaljubiti u sebe. Mnogim ljudima nedostaje upravo te ljubavi ponekad zbog lošeg iskustva u prošlosti. Može biti teško osjetiti ljubav prema sebi, ali postoji nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da krenete u pravom smjeru, i ponovno osjetite ljubav prema sebi koju zaslužujete.

Prihvatite sebe

Nitko nije u potpunosti savršen. Svi smo skup snaga, slabosti, uspjeha i neuspjeha. Iako vjerojatno postoje stvari kojima niste sasvim zadovoljni, volite se bez obzira na njih. U redu je priznati da niste besprijekorni, ali i prihvatiti da vaše pozitivne osobine nadjačavaju vaše nedostatke. Svijet je stvarno bolje mjesto jer ste vi dio njega. Ako želite promijeniti ili poboljšati neke stvari o sebi samo naprijed, ali ne dopustite da vas to zaustavi u prihvaćanju samih sebe kakvi doista jeste.

Nemojte se kritizirati

Ako se često kritizirate, jednostavno prestanite. To bi moglo biti teško, pogotovo ako je to nešto što ste radili godinama, ali to mora prestati. Budući da je to kontraproduktivno, samo će otežati situaciju  i ponovno građenje samopoštovanja. Ako se uhvatite da razmišljate previše kritički, odmah pomislite nešto pozdravni o sebi.

Postavite ciljeve i radite na njima

Postavite ostvarive ciljeve za stvari koje želite učiniti do kraja tjedna, kraja mjeseca, odnosno do kraja godine. To ne moraju biti veliki uspjesi, samo stvari koje vas čine sretnima i ponosnima. Moglo bi to biti nešto kao čitanje knjiga na temu koja vas zanima ili nalaženje vremena za druženje s prijateljima.

Pustite prošlost

Većina ljudi koja je imala traumatično iskustvo u prošlosti, iskusila neku situaciju koja je uzrokovala bol jednostavno se ne može riješiti te traume. Ne smijete dopustiti da prošlost ima utjecaj na vaš život. Ovo je novi dan, to je vaš dan. Naučite što možete iz tih iskustava, ali budite spremni ostaviti ih tamo gdje im je i mjesto, u prošlosti. Bez obzira kakva je bila prošlost, vaša budućnost će biti lijepa.

Prihvatite pohvale

Kada vam netko da kompliment, ne morate učiniti ništa, samo reći hvala. Nemojte zanijekati kompliment. Ne ističite zašto mislite da nije točan. Ako vam netko daje kompliment, prihvate da ste ga zaslužili!

Vjerujte u sebe

Imate mogućnost unijeti bilo kakve promjene koje želite u svoj život. Ako ste usredotočili srce i um na cilj, onda znate da ćete to postići. Vjerujte da imate mogućnost, odlučnost i snagu duha da napravite promjene koje želite. Budite sigurni da ćete dobiti svu sreću i uspjeh koje zaslužujete.

Budite iskreni

To znači biti iskren prema sebi, ali i s drugima. Ljubav može postojati samo tamo gdje je istina, prihvaćanje i razumijevanje. Ako se osjećate sretnima, prihvatite to. Ako osjećate tugu, prihvatite taj osjećaj, ali znajte da će uskoro proći. Nemojte pokušati uskratiti si osjećaje. Pustite ih van, jer jednom kad prihvatite ono kako se stvarno osjećate možete započeti proces ozdravljenja.

Izgovarajte afirmacije

Pozitivne afirmacije pomažu izgraditi vaše samopoštovanje. Vaš um je nevjerojatan i iznimno odan prijatelj koji će vjerovati u ono što želite da vjeruje. Pokušajte s afirmacijama kao što su "Ja sam dobra i pozitivna osoba." Pročitajte afirmacije na glas nekoliko puta dnevno. Uočit ćete razliku gotovo odmah.

Napravite popis svojih vrlina

Jeste li obzirna osoba? Jeste li dobri s djecom? Jeste li načitani? Jeste li velikodušni? Umjetnička duša? Da li radite svoj posao dobro? Jeste li pouzdani? Imate li lijepu kosu? Prijateljski osmijeh? Zanimljive priče? Napravite popis svih stvari koje su dobre i lijepe. Nemojte stati sve dok ne dobijete popis od najmanje 10 stvari koje čine da se osjećate dobro u svom tijelu.

Pomognite nekome

Možete volontirati u društvenoj zajednici, u crkvi, školi i svugdje gdje možete pomoći. To ne mora biti nešto formalno, ako imate prijatelja koji ima problema na poslu, slušajte ga i podržite. Biti dobar prijatelj može napraviti veliku razliku u nečijem životu.

Budite zahvalni

Razvijte osjećaj zahvalnosti za prekrasne stvari koje imate u životu. Budite sretni i zahvalni da ste takva nevjerojatna osoba s mnogo snage, da imate priliku živjeti svoj život na način na koji želite i slobodu da izaberete kako želite živjeti.

Naučite nešto novo

Kada naučite nešto novo, osjećate se pametnije, a time i jače, i imate više samopouzdanja. Pročitajte knjigu. Pogledajte dokumentarni film. Poboljšanje uma je odličan način za poboljšanje samopoštovanja.

Učinite nešto zabavno

Život je igra u kojoj se uživa. Pronađite nešto što želite učiniti, i jednostavno to učinite! Idite na koncert, zaigrajte neku društvenu igru s prijateljima, pjevajte, pogledajte stvarno glup film. Nije važno što ste izabrali, sve dok je to nešto zabavno.

Brinite se za svoje zdravlje

Često se kaže da je vaše tijelo hram, te ga stoga treba tretirati s ljubavlju i poštovanjem. Jedite zdravo, vježbajte i pobrinite se da dobijete dovoljno sna. Uvijek imajte na umu da ste doista simpatična osoba, koja zaslužuje da bude lijepo tretirana.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije