Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Poboljšajte svoj dan u samo 5 minuta!

Poboljšajte svoj dan u samo 5 minuta!

Poboljšajte svoj dan u samo 5 minuta!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.05.2012.
  • Broj pregleda: 4.651
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Da, istina je. Pet minuta se može činiti premalo, ali to je sasvim dovoljno da napravite jednu stvar. Onu koja će pogoršati vaš dan, ili pak onu koja će vaš dan učiniti ljepšim.

U ovom užurbanom svijetu, često nam se čini kako je premalo vremena da napravimo sve što trebamo i želimo. Izdvojite samo 5 minuta i isprobajte samo jednu od sljedećih stvari kako biste smanjili razinu stresa, ali i dali svom raspoloženju i energiji snažan poticaj.

Pospremite krevet

Započinjanje svakog dana ovim malim ritualom će vam pomoći da ostvarite miran i uredan ambijent u spavaćoj sobi. Mnogim ljudima je pomoglo uvođenje ove male, ali značajne rutine. Također, kada se vratite u svoj dom nakon užurbanog dana, bit će vam puno ljepše vidjeti urednu i ugodnu spavaću sobu. Ukoliko svaki dan započnete uklanjanjem barem jedne sitnice s vaše liste stvari za obaviti, imat ćete manje briga ostatak dana.

Pojedite nešto

Prije nego li zakoračite kroz vrata, pođite u kuhinju i uzmite neko voće (jabuka, banana ili naranča) ili neku zdravu grickalicu (orašasti plodovi). Prije ili poslije ćete osjetiti glad, a na ovaj način ćete spriječiti posezanje za vrećicom čipsa ili čokoladicama. Ukoliko u svom domu nemate voće ili orašaste plodove, krajnje je vrijeme da se njima opskrbite. Osim što su krajnje pristupačni, vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Počistite stol

Naravno da niste u mogućnosti pospremiti čitavi ormar u samo 5 minuta, ali za to vrijeme vaš stol na radnom mjestu može poprimiti sasvim drugačiji izgled. Onu hrpu papira koja vas svakodnevno ometa razvrstajte i pospremite, prašinu sa stola pobrišite, stavite neki ukras koji će vas podsjećati na nešto lijepo i vama drago. Dokazano je da uredan stol na radnom mjestu zaposlenicima smanjuje razinu stresa i povećava koncentraciju, ali i motivaciju.

Slušajte glazbu

Više istraživanja je dokazalo da slušanje glazbe pomaže kod smanjenja krvnog tlaka i stre, a i poboljšava raspoloženje. Prava glazba uistinu može brzo promijeniti vaš stav. Stoga pripremite listu izvođača i pjesama koje vas usrećuju i slušajte ih barem 5 minuta na dan na putu za posao ili pak na samom radnom mjestu ukoliko to možete.

Pomirišite limun

Za brzo poboljšanje raspoloženja najbolje je upotrijebiti ono podcijenjeno osjetilo - osjetilo mirisa. Znanstvenici su dokazali da supstanca koju možete pronaći u limunu, linalon, ima protuupalna svojstva i značajno smanjuje razinu stresa. Ostale vrste mirisa koje će vam također pomoći su lavanda, bosiljak ili smreka.

Protegnite se

Ne morate biti stručnjak za jogu da biste se znali protegnuti. Ujutro u krevetu protegnite cijelo tijelo, na poslu ispružite ruke iznad glave i protegnite ih ili hodajući uokolo protegnite noge. Protezanje će poboljšati cirkulaciju i fleksibilnost, opustiti napete mišiće koji su usko povezani sa stresom.

Meditirajte

Probajte zatvoriti oči i fokusirati se samo na disanje. Ne treba vam posebna oprema kako biste to vježbali i usavršili. Pronađite udoban položaj na stolcu ili podu. Meditacija je aktivnost koju možete raditi svaki dan, i to više puta dnevno. Mnogi ljudi se sa stresom i lošim raspoloženjem nose upravo meditacijom. Čak je i znanstveno dokazano da meditacija sprječava loše raspoloženje i depresiju, a može smanjiti razinu stresa.

Vodite dnevnik

Izdvojite nekoliko minuta svaki dan kako biste zapisali nekoliko stvari koje su vas usrećile ili na kojima ste zahvalni. To ne moraju biti, a najčešće ni nisu, velike stvari. Najviše nas usreće one, naoko, nevažne sitnice. Lako je žaliti se na vrijeme, gužvu u prometu ili lošu atmosferu na poslu, ali žaljenje potiče negativnu energiju koja nas potom potpuno obuzme. Biti zahvalan na onome što imate može unijeti pozitivnost u vaš dan, ali i život.

Isključite elektroničke uređaje

Samo zato što živimo u svijetu elektroničkih uređaja ne znači da ih trebate koristiti svake minute svakog dana. Gledanje u monitor i ostale elektroničke uređaje tokom cijelog dana crpi energiju i potiče neaktivnost. Ukoliko vaše radno mjesto zahtijeva konstantnu upotrebu elektroničkih uređaja, onda barem nakon radnog vremena radite nešto drugo. Ovo je posebno važno prije odlaska u krevet.

Napravite listu prioriteta

Lako je biti pod velikim stresom kada radite više stvari istovremeno, stoga svakako odredite prioritete. Napravite listu stvari koje trebate obaviti i obavljajte ih logičnim redoslijedom, nemojte prakticirati multitasking. Osim što ništa nećete obaviti kvalitetno, bit ćete pod velikim stresom. Na kraju dana razmišljajte o tome što ste napravili kvalitetno, podižite sami sebi ego i samopouzdanje razmišljajući o tome koliko ste produktivni.

Komentari

Najnovije

Najčitanije