Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Provjerite imate li poremećaj ličnosti!

Provjerite imate li poremećaj ličnosti!

Provjerite imate li poremećaj ličnosti!
  • Objavljeno: Petak, 20.10.2017.
  • Broj pregleda: 939
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ova vrsta poremećaja se obično javlja u adolescentskoj dobi, a s godinama se simptomi pojačavaju.

Poremećaji ličnosti predstavljaju skup specifičnih obrazaca ponašanja, emocija i misli koje obično odudaraju od uobičajenih.

Evo nekoliko znakova koji ukazuju na to da osoba pati od nekog oblika poremećaja ličnosti:

1. Burne reakcije

Primijetili ste čudne i intenzivne reakcije zbog neutemeljenih razloga? Neke uobičajene stvari vas mogu naljutiti na način da eksplozivno reagirate ili osjetite ljubomoru? Nakon eksplozije, osoba koja pati od poremećaja ličnosti može imati razdoblje zatišja, osjećajući krivicu i skupljajući snagu za novu iznenadnu reakciju. Osobu koja reagira na takav način, teško je umiriti. Štoviše, prije ćete razbuktati strasti ako išta pokušate! Osoba koja „eksplodira“ uglavnom će se ispričati ali samo kako bi trenutno smirila situaciju i vratila vam nadu da više nikada neće tako reagirati.

2. Uvjerljivost

Osobe s poremećajima ličnosti su vrlo uvjerljive. Lako uvjere sugovornika u svoju priču i potaknu empatiju. Uslijed neslaganja, sugovornik čak može osjećati grižnju savjesti. Možete provesti sate i sate razmišljajući o svojim postupcima i ponašanju, što će vas vjerojatno navesti da zaista pomislite da ste pogriješili. No, vjerojatno ste samo pristali surađivati s vještom osobom koja pati od poremećaja ličnosti.

Saznajte kako izgleda život s narcisoidnom osobom!

3. Izoliranost

Svima želite dokazati da su u krivu i izbjegavate ljude i druženja? Na kraju dana, u svom srcu, znate istinu koja vas čini tužnim i depresivnim. Moguće je da patite od poremećaja ličnosti. Pomisao da od nekoga morate tražiti pomoć u vama izaziva sram. Polako odustajete od svojih hobija, osobnih interesa i ciljeva. Sve više se izolirate i postajete ogorčeni.

4. Beznađe

Osoba koja pati od poremećaja ličnosti često se osjeća zaglavljena u rutini i nema snage za korak dalje. U toj situaciji je teško postaviti ciljeve za budućnost. Sve oko njih je nepredvidivo i neizvjesno. Kreću se svijetom s neugodnim grčem u želucu. Nisu u stanju napraviti plan za odmor i ostale društvene obveze.

5. Manifestacija emotivnih i fizičkih simptoma

Svakodnevni strahovi i misli mogu dovesti do anksioznosti. Također se mogu javiti tenzijske glavobolje, probavne smetnje, visoki krvni tlak, nesanica i nemirne misli. Slijedom toga, osoba može lako prijeći na nezdravu prehranu, pretjerati s konzumacijom alkohola ili postati ovisna o konzumaciji droge. Zbog kroničnog stresa može oslabiti imunološki sustav, radi čega postajte podložniji raznim bolestima.

Ako ste prepoznali ove simptome, svakako se preporuča razgovor i savjetovanje sa stručnom osobom. Priznanje problema je prvi i najteži korak koji obično odmah donosi olakšanje. U radu sa stručnjakom možete istražiti vlastitu ranjivost i proživljene traume, što otvara vrata za napredak i izlječenje.

Komentari

Najnovije

Najčitanije