Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stalno moram paziti da mi se ne dogodi nešto loše

Stalno moram paziti da mi se ne dogodi nešto loše

Stalno moram paziti da mi se ne dogodi nešto loše
  • Objavljeno: Utorak, 21.09.2010.
  • Broj pregleda: 1.907
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Samoispunjavajuće proročanstvo

  • Ako je pozovem na večeru, vjerojatno neće pristati.
  • Ako pokušam riješiti taj sukob, stvari će se samo pogoršati.
  • Ako zatražim povišicu, sigurno je neću dobiti.

Kad jednom počnemo očekivati loše posljedice, moguće je da se one zaista i dogode. U psihologiji je ova pojava poznata pod imenom samoispunjavajuće proročanstvo.

Kako izbjeći stalno očekivanje loših ili najgorih posljedica, tzv. katastrofiziranje?

Najjednostavniji način je da se upitate što će se dogoditi ako se vaša katastrofična očekivanja ispune.

Što ako ne pristane izaći sa mnom na večeru?

Što ako se stvari pogoršaju?

Što ako ne dobijem povišicu?

Zar je zaista sve to tako strašno?

Ako razmislite, vrlo brzo ćete zaključiti da to čega se bojite i nije tako strašno.

Katastrofičnom razmišljanju najlakše se možemo suprotstaviti razumnom procjenom stvarne vjerojatnosti da se nešto dogodi. Kolika je vjerojatnost? Jedan od tisuću, jedan od deset tisuća, možda jedan od sto tisuća?

Velika je razlika između užasavajućih zamišljanja svega groznog što  bi se  moglo dogoditi i razmišljanja o tome kako možemo nevolju spriječiti, smanjiti ili se suočiti s njom. Prvi način ponašanja je beskoristan, depresivan, iscrpljujući. Što je najgore, stvarno može dovesti do toga da  se dogodi upravo ono čega se najviše bojimo! Drugi način ponašanja je valjan, konstruktivan.

Ono što je prošlo ne možete promijeniti, a ono što je sada možete upropastiti glupim mislima o onome što će biti.

Ubrajate li se i vi u osobe koje stalno zbog nečega brinu?

Što ako vam ne uspije rođendanska torta? Što ako se dogodi potres baš kad budete prolazili kroz tunel pa ostanete zatrpani? Što ako liječnički nalazi ne budu dobri? Što ako nikad ne dobijete veću plaću? Što ako vam žena nađe ljubavnika?

Brinući se oko stvari koje ne postoje ili je vrlo mala vjerojatnost da će se dogoditi,  smanjujete svoju sposobnost da izađete nakraj sa stvarnim problemom kada se takav jednom pojavi. Razmišljajući o tome što bi se sve grozno moglo dogoditi, ne ostavljate sebi dovoljno vremena i energije da razmislite o mogućim problemima i napravite plan njihova rješavanja. Osim toga, ovakvo razmišljanje značajno smanjuje  vašu sposobnost preuzimanja rizika! Ako pretjerujemo u razmišljanju o tome što bi se sve loše moglo dogoditi, naravno,  uvijek će nam se činiti, i u najbezazlenijoj situaciji,  kako je rizik prevelik.

I tako - iako brinemo želeći sami sebi pomoći i spriječiti da se dogodi nešto loše, velika je vjerojatnost da će nam se nešto loše upravo i dogoditi.

Komentari

Najnovije

Najčitanije