Što je depresija?

Što je depresija?

Što je depresija?
  • Objavljeno: Utorak, 10.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Definicija depresije

Depresija je postojala oduvijek. Opisi depresivnih poremećaja mogu se pronaći u tekstovima starih civilizacija. U Starom Zavjetu, izražavajući klasične znakove depresije i navodeći kako ga opsjeda "zao duh", kralj Saul u konačnici počini samoubojstvo. Rani tekstovi na engleskom jeziku koriste riječ melankolija, koja se stoljećima koristila u opisima poremećaja raspoloženja. Engleski pisci Chaucer i Shakespeare pišu o melankoliji.

Najraniji medicinski tekstovi s opisima depresije pripisuju se Hipokratu, grčkom ocu medicine koji je živio u četvrtom stoljeću prije Krista. Hipokrat je vjerovao da su psihičke bolesti uzrokovane prirodnim čimbenicima, a ne natprirodnim silama. Prema njegovoj teoriji melankolija je nuspojava prevelikog stvaranja crne žuči u slezeni - od grč. melan za "crno" i cholia za "žuč". Za sprječavanje povrata bolesti, Hipokrat je preporučivao održavanje ravnoteže tjelesnih sustava pomoću relaksacije i zdravog življenja, što se dijelom održalo do današnjih dana.

Depresiju su stoljećima pokušavali opisati i razumjeti mnogi filozofi i liječnici. Kao što se i riječ depresija učestalo koristi u različitim značenjima, i sama se bolest često teško definira i prepoznaje. Simptomi se vrlo često preklapaju sa simptomima drugih bolesti ili se pripisuju žalovanju, stresu, poremećajima spavanja, starenju ili prekomjernom radu.

Mnogi ljudi pri opisu svog psihičkog stanja, koriste riječ depreesija onda kada se osjećaju tužno, usamljena, loše ili snuždeno: "Tako sam depresivan. Imam toliko posla, a bojim se da ga neću stići obaviti". Međutim, medicinsko značenje riječi obuhvaća mnogo više od prolaznog razdoblja snižene razine raspoloženja ili stresa. Prava depresija, ono što liječnici nazivaju depresivni poremećaj ili klinička depresija razlikuje se od uobičajenoga osjećaja tuge i očaja. Tipična klinička slika depresivnog poremećaja obuhvaća sljedeće:

  • Traje najmanje dva tjedna, često mnogo duže
  • Prisutni su tipični simptomi poremećaja raspoloženja, ponašanja, mišljenja i negativne ideje
  • Ometa sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka
  • Zahtijeva liječenje lijekovima i/ili psihoterapijom

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije