Što sve krade vaš unutarnji mir?

Što sve krade vaš unutarnji mir?

Što sve krade vaš unutarnji mir?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Unutarnji mir se odnosi na stanje mentalnog i duhovnog sklada. Kada je unutarnji mir stvaran i postojan, neće ga ništa moći narušiti. Biti miran se smatra jednim od najteže dostupnih stanja. Jednom kada postignete unutarnji mir, tek tada ćete shvatiti koliko je naporno konstantno biti anksiozan i pod stresom. Unutarnji mir je povezan sa srećom i zadovoljstvom.

Unutarnji mir je suprotan od stresa. To je stanje do kojeg dolazimo tek kada potpuno upoznamo samoga sebe. Pronalaženje unutarnjeg mira je nešto čemu čovjek teži dok god ga ne postigne i do čega teško dolazi zbog svakidašnjih izvora stresa. Postizanje unutarnjeg mira je proces koji traje. Puno lakše ćete ga postići ako se upoznate sa stvarima koje najčešće kradu vaš unutarnji mir.

Pohlepa

Pohlepa je jedna od triju čovjekovih karakteristika koje uzrokuju nesreću. Pohlepa, zajedno s mržnjom i neznanjem, zavarava um i čovjek počinje misliti da se sreća nalazi negdje drugdje, a ne unutar njega samoga. Kada pohlepa preuzme čovjekovu svijest, javlja se nesigurnost i osoba počinje okrivljavati okolinu za sve što mu se događa.

Pohlepa se stvara onda kada osoba neprestano žudi za time da stvari budu drugačije nego što jesu. To stvara neprekidan ciklus nezadovoljstva i vjerovanje da će se unutarnji mir postići tek kada se postigne željeno. Pohlepa je korijen neprestanog nezadovoljstva. Pohlepan čovjek nikada neće biti sretan niti će ikada postići unutarnji mir. Nikada neće moći pomoći drugima da postignu unutarnji mir, već će svoj nemir i pohlepu širiti dalje na druge osobe.

Mržnja

Mržnja je destruktivna i opasna. Kada smo uvjereni da smo u pravu, tek onda se zapravo suočavamo s preprekama. Bez obzira na to koliko se pokušavate osloboditi mržnje, ona će i dalje narušavati unutarnji mir i uskratiti zadovoljstvo.

Mržnjom se ne postiže ništa. Mrziti drugu osobu znači narušavati svoj unutarnji mir, a ne mir te osobe. Mržnja je poput zatvora i iznimno je važno za vašu dobrobit da se oslobodite mržnje, oprostite i krenete dalje. Mrziti znači ne voljeti samoga sebe, a ne drugu osobu. Drugoj osobi ne činite ništa time što ju mrzite, već samome sebi. Mržnja vas onemogućava da uživate u životu i da se posvetite odnosima koji su vam uistinu važni.

Neznanje

Zabluda je neznanje koje nas zavarava i potiče da mislimo kako je sve trajno i nepromjenjivo. Istina je potpuno drugačija. Stvari se neprestano mijenjaju, od naših misli i osjećaja do nas samih. Sve je proces rađanja, života i smrti: naši problemi, strahovi, tijela i ono što posjedujemo. Ništa ne ostaje isto, sve je u neprestanom procesu promjene, sve dolazi i prolazi.

Ako vjerujete da se nikada nećete promijeniti, tada ćete stvari i samoga sebe početi doživljavati previše ozbiljno. Vrlo brzo ćete shvatiti da život nije postojan i da se mijenja. Čak ćete shvatiti da život kao život nije toliko ni važan. Ono što je važno je vaša čovječnost i povezanost sa svim živim bićima - s ovakvim shvaćanjem nećete više dopustiti sami sebi da živite u neznanju. Živjeti u neznanju je gotovo jednak tome da uopće ne živite. Tolerancija, suosjećanje i dobrota su ono što je neophodno da biste postigli unutarnji mir.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije