Zašto se za ljubav kaže da je poput droge?

Zašto se za ljubav kaže da je poput droge?

Zašto se za ljubav kaže da je poput droge?
  • Objavljeno: Srijeda, 19.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Seks i veze

Ljudi često kažu da je ljubav poput droge, a vi ćete se možda s time složiti kada shvatite što se točno događa s tijelom kada se zaljubimo. U fazi zaljubljenosti dolazi do niza fizioloških promjena unutar mozga i tijela općenito.

To je sasvim normalna pojava za nekoga tko je zaljubljen, a ponekad vam se može činiti kao da iznova prolazite kroz pubertet i osjećate kemijske i hormonalne promjene koje ne možete kontrolirati.

Oslobađate feromone

Feromoni su kemijski spojevi koji imaju specifičan miris. Kada je osoba zaljubljena, tada počinje osjećati jaku seksualnu privlačnost puno prije nego počne voljeti. Ta početna privlačnost je posljedica udisanja partnerovih feromona.

Povišena je razina adrenalina

Kada smo zaljubljeni, tijelo pojačano otpušta adrenalin. Taj hormon je zaslužan za osjećaj leptirića u želucu koji je svima vrlo dobro poznat. Ovaj osjećaj ćete imati i kada se nađete u situaciji koja vam se ne čini sigurnom. Taj osjećaj vam govori da obratite veliku pažnju jer će se dogoditi nešto vrlo važno.

Naravno, zaljubljenost i upozoravajući glasovi intuicije su dvije potpuno drugačije emocije. Jedno je sreća, a drugo je reakcija na strah. Taj osjećaj leptirića u želucu je način kojim vam vaše tijelo govori da će se dogoditi nešto što će promijeniti vaš život – na dobro ili loše.

Nagle hormonalne promjene

Znanstvenici su proučavali razinu hormona kod zaljubljenih osoba u početnim stadijima veze i kod osoba koje su u dugoj i ozbiljnoj vezi. Otkrili su da je razina kortizola puno veća kod zaljubljenih osoba. Razina testosterona je bila niža kod zaljubljenih muškaraca i viša kod zaljubljenih žena.

Povišena je razina serotonina

Vaše tijelo i mozak prolaze kroz niz kemijskih promjena koje stvaraju povezanost između vas i vašeg partnera. Te promjene se događaju kada smo zaljubljeni, a znanstvenici ističu da je to evolucijski način osiguravanja širenja ljudske vrste.

U jednom istraživanju su znanstvenici otkrili da je razina serotonina kod zaljubljenih osoba bila jednako visoka kao kod osoba koje boluju od opsesivno kompulzivnog poremećaja. Upravo zato se ne možete udaljiti od partnera. Serotonin je taj koji čini da ste opsjednuti partnerom. Isto tako, serotonin je taj koji nas povezuje s partnerom i čini vjernima.

Povećava se razina drugih neurotransmitera

Dopamin i oksitocin su dva neurotransmitera koja čine da se osjećamo dobro. Oksitocin djeluje kao prirodni lijek protiv bolova i njegova razina se dramatično povećava kada smo zaljubljeni. Oksitocin se često naziva i hormon maženja jer se oslobađa upravo tijekom maženja.

Razina dopamina se također povećava kada smo zaljubljeni. Dopamin je taj koji nas čini sretnima i stvara blagi osjećaj ovisnosti o partneru. Što više vremena provodite s partnerom, to je razina dopamina u mozgu veća.

Otkucaji srca i disanje se usklađuju s partnerovim

Znanstvenici su u jednom istraživanju mjerili i uspoređivali otkucaje srca i disanje zaljubljenih osoba. Rezultati su pokazali da su bili u potpunosti usklađeni. Znanstvenici ističu da su žene te koje podsvjesno usklađuju disanje i otkucaje srca. Zanimljivo je da su se otkucaji srca i disanje uskladili svaki put kada bi se zaljubljeni partneri vidjeli, čak i nakon što duže vrijeme nisu razgovarali niti imali tjelesni kontakt.

Solagar Omega 3 – Slušate li vi vaše srce?

Da bi vaše srce bilo zdravo dugo vremena, pobrinite se da uzimate dovoljno omega-3 nezasićenih masnih kiselina jer čine važan segment uravnotežene i pravilne prehrane i čuvaju zdravlje srca. S obzirom na to da ih organizam ne može sam sintetizirati, smatraju se esencijalnim te ih je potrebno unositi hranom. Da bi se postigla optimalna razina esencijalnih masnih kiselina, preporučuju se dva obroka masne ribe tjedno. Najbolji izvor EPA i DHA kiselina je riblje ulje te plava morska riba kao što su losos, srdela, tuna i skuša.

Nažalost, današnja prehrana često je osiromašena omega-3 masnim kiselinama što ukazuje na potrebu za dodatnim unosom suplementacijom. Kod izbora dodataka prehrani neobično je važno obratiti pozornost na kvalitetu i čistoću pripravka. Zato Solgar u svojoj paleti ima nekoliko proizvoda koji sadrže Omegu-3, a detalje potražite na linku.

Slušajte vaše srce, neka vaš izbor budu Solgar Omege-3!

Vezani sadržaj:

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije