L-karnitin

L-karnitin

L-karnitin
  • Objavljeno: Petak, 10.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je L-karnitin?

L-karnitin je opće prihvaćen kao tvar koja poboljšava rezultate. Promovirana kao tvar koja "topi" masnoće i utječe na rast mišića time poboljšavajuće performanse onog koji je uzima. On je opskrbljivač energije i bitan je za mnoge sportove i sve one koji se relaksiraju. Osobito je od velikog značaja za one koji se bave sportovima izdržljivosti jer pri povećanoj izmjeni masnoća štiti spremnik ugljikohidrata i povećava energiju.

L-karnitin štiti i obrambeni sustav i zbog toga se naziva intramitohondrijalni protuotrov. Zapravo to je proizvod koji nastaje iz aminokiselina lizina i metionina. Ako nema L-karnitina masti se ne iskorištavaju za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnim tkivima. Naziv je dobio po tome što je prvi put otkriven u mesu 1905.godine. Postoje dvije forme karnitina: D-karnitin i L-karnitin. Tehnologija se okrenula L-karnitinu budući da je D-karnitin slabo aktivan i toksičan. Ljudski organizam isto proizvodi L-karnitin ali u nekim uvijetima tijelo ga ne može proizvesti dovoljno pa ga treba unositi izvana. U stanjima kada nema dovoljno L-karnitina dolazi do smanjene proizvodnje energije u stanicama, posebno onima koje koriste masti. Dolazi do slabosti mišića i općenitog osjećaja slabosti.

1960.godine dokazano je da karnitin ima bitnu zadaću u skeletnim i srčanim mišićima u procesu beta oksidacije masti.

Srce, skeletni mišići i druga tkiva ne mogu sami sintetizirati karnitin pa su isključivo ovisni o količini hranom unešenog karnitina. Dodatkom L-karnitina mogu se popraviti stanja kod mnogih bolesti. Kliničkim istraživanjima je dokazano da poboljšava stanje kod srčanih oboljenja, Alzheimera, dijabetesa, oboljenja jetre, depresije itd. Koristan je i kod angine pektoris jer poboljšava iskorištavanje kisika i stvaranje energije u mitohondrijima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije