Otkrijte kako ostati fit u tridesetima

Otkrijte kako ostati fit u tridesetima

Otkrijte kako ostati fit u tridesetima
 • Objavljeno: Petak, 29.06.2018.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Osjećate kao da su se brojke na vagi zaglavile otkako ste ušli u tridesete? Nisi jedini. Uobičajeno je doživjeti blagi pad metabolizma u odrasloj dobi, a tijekom svake godine pad je sve veći i veći.

Žene teže pronalaze vrijeme za zdravu prehranu dok balansiraju odgovornosti na poslu i kod kuće, a u nekim slučajevima i predmenstrualni simptomi imaju tendenciju da povećaju tjelesnu težinu ženama u kasnim tridesetim godinama.

No, to ne znači da biste trebali odustati od gubitka težine. Kad zagazite u tridesete važno je da donesete prave odluke i odaberete pravilan i zdrav način mršavljenja, a uz ove korisne savjete ostat ćete fit još dugo vremena.

Ovo su stvari o kojima prestajete brinuti nakon tridesete!

 • Jedite pet puta dnevno – brojni nutricionisti preporučuju da se jedu tri obroka i dva zalogaja dnevno. Obroci neka budu dobro balansirani, a prema tipu tijela i BMI indeksu potražite koji je najbolji izbor namirnica za vas. I ne zaboravite jesti doručak jer se pokazalo da pomaže u poticanju mršavljenja.
 • Birajte visoke proteinske zalogaje – veliki unos proteina zadržat će vas sitima dva do tri sata, ali pripazite da zalogaje ograničite na manje od 200 kalorija. Zato birajte jogurt, kuhana jaja, proteinske shakeove, kuhano meso i proteinske pločice s niskim udjelom šećera.
 • Jedite puno proteina – pazite da svi vaši obroci i grickalice imaju najmanje 14 g proteina i 25 g ili manje ugljikohidrata, a sastojke provjerite na deklaraciji. Dobar primjer je grčki jogurta koji sadrži 17 g proteina i 6 g ugljikohidrata, što je idealno za kombinaciju s drugim namirnicama.
 • Oduprite se jedenju ostataka – nitko ne voli bacati hranu, ali ako stalno jedete nakon svoje djece, nesvjesno dobivate na kilaži. Na primjer, tri komadića pilećih nuggetsa prženih na ulju sadrže 142 kalorije, a krumpirići još 136, što je gotovo 300 kalorija na koje niste računali.
 • Poslužite zdravu hranu – nije lako svaki dan kuhati ono što cijela obitelj voli, ali kuhanjem zdrave hrane činite uslugu čitavoj obitelji. Unaprijed isplanirajte dobre i zdrave obroke tako da svi skupa imate koristi od njih, a da pritom uživate.

 • Uskladite se s tehnologijom – ako vam nedostaje motivacije, samo pogledajte svoj mobitel. Većina pametnih telefona ima opciju mjerenja koraka, a vaš cilj bi trebao biti barem 10 tisuća koraka dnevno. Osim toga, postoje i aplikacije koje će vam pomoći da pratite što jedete i izračunate dnevni unos kalorija.
 • Pronađite prijatelje sa sličnim ciljevima – pretilost može biti „zarazna“, što znači da možete dobiti na težini ako se družite s ljudima koji su pretili. To ne znači da imate pravo nekome suditi zbog njihove težine, ali imajte na umu da vaši vršnjaci i prijatelji utječu na vaš izbor. Okružite se prijateljima koji uživaju u aktivnostima i zajedno se rekreirajte.
 • Naspavajte se – ako imate bebu ili malo dijete, dobar san vam je možda nepoznanica. No, stručnjaci se slažu u jednom: spavanje je ključno za gubitak težine. Nedostatak sna može utjecati na hormone koji reguliraju apetit, što dovodi do povećanja tjelesne težine. Da biste dobili više sna, držite spavaću sobu na optimalnoj temperaturi, idite spavati u isto vrijeme, zamračite sobu i utišajte mobitele i računala.
 • Razmislite o dodacima prehrani – iako nije dokazano da utječu na gubitak tjelesne težine, dodaci prehrani još uvijek mogu poboljšati vaše cjelokupno zdravlje. Počnite s multivitaminima, a ako želite više, u prehranu uključite riblje ulje, vitamin D, vitamin K i probiotike. Prije odluke o konzumiraju svakako se posavjetujte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije