Prednosti joge

Prednosti joge

Prednosti joge
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.03.2011.
  • Broj pregleda: 4.787
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Fizičke prednosti

Istezanje tijela na novi način pomoći će da postanete fleksibilniji i omogućiti vam veći raspon pokreta u mišićima i zglobovima. Tijekom vremena, možete očekivati da ćete razviti bolju fleksibilnost leđa, ramena i kukova.

Mnoge joga poze zahtijevaju od vas da držite težinu vlastitog tijela na nove načine, uključujući i balansiranje na jednoj nozi ili podupiranje rukama. Neke vježbe zahtijevaju od vas da se krećete polako, što također povećava snagu. Nakon nekog vremena možete očekivati bolji tonusa mišića. Joga pomaže oblikovati i istegnuti mišiće.

Povećana fleksibilnost i snaga mogu spriječiti uzroke nekih vrsta bolova u leđima. Mnogi ljudi koji pate od bolova u leđima provode mnogo vremena sjedeći za računalom ili u automobilu. To može uzrokovati stezanje i kompresiju kralježnice, koje možete riješiti pomoću joge. Joga također poboljšava držanje, a to može spriječiti mnoge druge vrste boli.

Većina nas vrlo plitko diše plućima i ne razmišlja o tome kako zapravo dišemo. Joga uz vježbe disanja potiče vas da se usredotočite pažnju na dah i naučite se bolje koristiti plućima, a to može koristi čitavom tijelu. Određene vrste disanja također mogu pomoći osloboditi nosni prolaz, pa čak i umiriti središnji živčani sustav, a to ima i fizičke i psihičke koristi.

Postoji mnogo različitih vrsta joge. Neke su spore i više usredotočene na istezanje, druge su brze i zahtjevnije. Ako ste u potrazi za ublažavanjem stresa, odaberite onu koja odgovara vašoj fizičkoj kondiciji. Svaka vježba će vam pomoći osloboditi se stresa i održati tijelo zdravim. Potaknut će oslobađanje endorfina, prirodnog hormona koji će vam omogućiti da se osjećate dobro. Joga također ublažava stres kroz istezanje. Kada ste pod stresom, napetost je pohranjena u tijelu, osjećate se sputano, a može i uzrokovati bol. Intenzivno istezanje oslobađa napetosti problematična područja, uključujući bokove i ramena.

Na samom kraju, joga povećava svijest o dahu kao sredstvu za opuštanje tijela. Iako je disanje nenamjeran čin, možete ga regulirati. Dovoljno je naučiti duboko disati i shvatiti da to na brz način može poslužiti kao obrana protiv stresnih situacija, a i nevjerojatno je učinkovito.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije