Trčanje i mršavljenje

Trčanje i mršavljenje

Trčanje i mršavljenje
  • Objavljeno: Petak, 20.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

I tako ste odlučili početi trčati. Prije nego što započnete, morate otkriti koji je vaš razlog. Većina početnika započinje zbog mršavljenja ili bolje fizičke kondicije. To su odlični razlozi. No, hoće li trčanje uistinu potaknuti mršavljenje i koliko uopće trebate trčati? Donosimo vam odgovore na najčešća pitanja početnika o trčanju i mršavljenju.

Hoću li smršaviti?

Trčanje ima brojne prednosti za zdravlje, a mršavljenje je samo jedna od njih. Brojni trkači žele znati koliko će točno izgubiti kilograma. Iako trčanje potiče sagorijevanje kalorija, strpljenje je ključno. Na početku ćete vjerojatno više smršaviti, naročito ako ste vodili sjedilački način života i niste se držali pravila zdrave i uravnotežene prehrane.

Trčanje će definitivno poboljšati kondiciju, a smršavit ćete tek onda ako će količina kalorija koju unesete biti manja od količine kalorija koju potrošite tokom dana. No, nemojte drastično smanjivati unos kalorija jer nećete imati energije ni za što, a kamoli za trčanje.

Trebam li smršaviti prije nego što počnem trčati?

Neke osobe misle da bi trebale izgubiti određeni broj kilograma prije nego što započnu s programom trčanja. Za neke osobe to jest istina, ali za većinu ljudi nije potrebno. Najvažnije je da osluškujete svoje tijelo i da se previše ne forsirate.

Trčanje će stavljati pritisak na zglobove, srce i pluća, naročito ako imate puno suvišnih kilograma. Najpametnije bi bilo da na početku izmjenjujete hodanje i trčanje. Posavjetujte se s liječnikom prije početka trčanja ako mislite da postoji razlog za brigu.

Koliko kalorija se potroši tijekom trčanja?

Količina kalorija koja se potroši tijekom trčanja ovisi od osobe do osobe, a najviše o tjelesnoj težini. Lagano trčanje u razdoblju od 30 minuta troši od 200 do 500 kalorija. Potrošnju kalorija možete povećati i smanjiti povećanjem ili smanjenjem intenziteta trčanja. Kako ćete imati bolju kondiciju, tako ćete trebati povećati intenzitet trčanja da biste potrošili jednaku količinu kalorija kao na početku.

Potrošnju kalorija možete povećati tako da trčite dulje ili brže. Kako ćete postajati snažniji, vaše tijelo će biti učinkovitije u trčanju, što znači da će trošiti manje kalorija tijekom istog programa trčanja. Potrošnju kalorija možete držati na visokoj razini tako da tijelo stavljate pod razne izazove, primjerice, trčite uzbrdo ili radite intervalne treninge.

Trebam li jesti prije trčanja?

Hrana je gorivo za vaše tijelo, a vi prije svega morate razumjeti tip goriva - ugljikohidrati, masti i proteini. Ono što će vaše tijelo trošiti tijekom vježbanja ovisi o intenzitetu vježbanja. Za treninge niskog intenziteta (polagano trčanje na duge staze) tijelo za gorivo koristi mast. Za treninge visokog intenziteta tijelo u većoj mjeri za gorivo koristi ugljikohidrate.

Izgladnjivanje prije treninga će odrediti vrstu goriva koje će vaše tijelo koristiti tijekom treninga. Kada tijelu ne osigurate ugljikohidrate, ono će trošiti više masti. To znači da ćete potrošiti veću količinu ukupnih kalorija. No, možda ćete potrošiti manje kalorija jer nećete moći dugo trčati. Za početnike je jako važno da prije treninga nešto pojedu. Probajte različite vrste namirnica i vrlo brzo ćete shvatiti što vam najbolje odgovara.

Što trebate zapamtiti?

Kada počinjete s trčanjem, nemojte svu svoju energiju fokusirati na mršavljenje i broj kalorija koje potrošite tijekom trčanja. Rezultate trčanja ćete primijetiti vrlo brzo, ali mršavljenje će ići polako. Tako i jest najzdravije.

Zapamtite da trčanjem ulažete u svoje zdravlje i poboljšavate svoju kondiciju. Važno je da budete svjesni svih prednosti, bez obzira na to koji su vaši prioriteti.

Nije uvijek lako započeti s redovitim vježbanjem i toga se držati. Stoga si čestitajte na tome koliko daleko ste došli i nastavite ići dalje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije