Jednostavna i učinkovita vježba za stražnjicu koju možete raditi dok sjedite za računalom

Jednostavna i učinkovita vježba za stražnjicu koju možete raditi dok sjedite za računalom

Jednostavna i učinkovita vježba za stražnjicu koju možete raditi dok sjedite za računalom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Koliko god je dugo sjedenje za računalom dobro za tvoju karijeru, toliko ti istovremeno cijelo tijelo pati. Od pogrbljenosti, pa do stradavanja koljena i leđa, neaktivni mišići stražnjice loše utječu na cjelokupno držanje tijela.

Međutim, često ne stignemo to ispraviti jer kada većinu dana provodimo sjedeći, treniranje odlazi u drugi plan. Instruktorica pilatesa Ali Handley podijelila je jednostavnu vježbu za stražnjicu koju može raditi svatko dok sjedi za stolom i obavlja posao, školske ili studentske obaveze, a najviše se preporučuje trudnicama koje često imaju problema s natečenim nogama, gležnjevima i stopalima.

Svakodnevno dugo sjedenje uzrok je slabih mišića stražnjice (gluteusa). Mišići prepona (bočnoslabinski mišići) postaju prenapeti, a mišići u stražnjici - gluteus maximus, gluteus medius i gluteus minimus - postaju previše opušteni i slabi.

„Iako redovito vježbam, moj nedostatak snage gluteusa lako odaje koliko sati provodim sjedeći na guzi,“ rekla je Rachel Kraus, fitness autorica Well+Good portala.

Na minutaži 8:18 započinje vježba koju je predstavila trenerica Handley. U sjedećem položaju, omota se traka oko listova kako bi pružila otpor. Dok gurate noge prema van, polako podižete i spuštate pete, a istovremeno održavate stabilnost.

Za one koji ne stignu odvojiti vrijeme za trening, ovo je savršena vježba koja ne zahtjeva veliku koncentraciju i lako se uvrsti u svaku jutarnju rutinu.

„Nakon samo tjedan dana redovitog odrađivanja ove vježbe, osjetila sam ojačanje ciljanih mišića, a moja zdjelica stabilnija je kada hodam ili trčim te više nemam nikakvu bol u gležnjevima, koja me prije pratila,“ piše Rachel Kraus.

Rad na mišićima stražnjice tijekom sjedenja može biti odličan način izolacije i ciljanja odgovarajućih mišića. Kada sjedimo, zdjelica i kralježnica imaju bolju potporu. Raspon pokreta je minimalan pa je lakše održati pravilnu strukturu tijela, a traka omotana oko gležnjeva daje dodatan otpor.

Fizioterapeutkinja Theresa Marko objasnila je kako ova vježba zaista može ojačati gluteus medius što pomaže pri stabilizaciji kralježnice i kontroli kukova i koljena za vrijeme kretanja. Dodaje da bi to čak moglo biti dobro i na dugim vožnjama avionom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije